Skip to main content

ΗΠΑ: Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις μπορούν να σώσουν ασθενείς με Covid-19

Έκκληση σε πολιτείες των ΗΠΑ όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή να παραχωρήσουν τα αποθέματα των φαρμάκων τα οποία φυλάσσονται και χρησιμοποιούνται στις θανατηφόρες ενέσεις απευθύνει μία ομάδα γιατρών και εμπειρογνωμόνων, καθώς αυτά μπορούν να σώσουν τις ζωές εκατοντάδων ασθενών με κορωνοϊό.

Τα αποθέματα αφορούν κυρίως ηρεμιστικά φάρμακα και παραλυτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις και αυτή την περίοδο είναι από τα πιο περιζήτητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων σε όλη την αμερικανική επικράτεια, όπου οι ελλείψεις βασικών φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών με Covid-19.

Η επιστολή, η οποία συνυπογράφεται από επτά κορυφαίους αναισθησιολόγους, φαρμακοποιούς και ιατρικούς ακαδημαϊκούς, έχει αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των πολιτειών που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή.

Στην επιστολή επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ηρεμιστικών και παραλυτικών τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διασωλήνωση και τη μηχανική υποστήριξη των ασθενών που πάσχουν σοβαρά από τη νόσο και δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους.

Δεν είναι γνωστό πόσες πολιτείες αποθηκεύουν φάρμακα για θανατηφόρες ενέσεις, αν και 19 από τις 28 πολιτείες όπου πραγματοποιούνται εκτελέσεις κάνουν χρήση ηρεμιστικών και παραλυτικών. Πρόκειται για τη μιδαζολάμη, το βρωμιούχο βεκουρόνιο, το βρωμιούχο ροκουρόνιο και τη φαιντανύλη, τα οποία σήμερα σύμφωνα με τις φαρμακοβιομηχανίες είναι σε έλλειψη στα νοσοκομεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian