Skip to main content

Τραμπ: Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει σφάλμα με το ουκρανικό αεροσκάφος

H συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα, δήλωσε σήμερα o Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια συνωμοσίας, με ορισμένα μέσα να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας ή τυχαίας κατάρριψης του αεροσκάφους από πύραυλο, αντί της εκδοχής για μηχανική βλάβη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι έχει ένα φοβερό αίσθημα σχετικά με το αεροπλάνο που κατέπεσε, χωρίς, εντούτοις, να παρουσιάζει κάποια απόδειξη. «Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η πτήση 752 των Ουκρανικών Αερογραμμών εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ στα 8.000 πόδια και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες είδαν το αεροσκάφος να φλέγεται στον αέρα, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν. Οι απαντήσεις στα δεδομένα της πτήσης και στις συσκευές φωνητικής ηχογράφησης εντός του πιλοτηρίου, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιά, αλλά η μνήμη τους είναι προσβάσιμη.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους από πύραυλο ή βόμβα, παρότι το Ιράν επιμένει στην εκδοχή της τεχνικής βλάβης και της φωτιάς στον κινητήρα.

Τα παραπάνω σενάρια είναι μεταξύ εκείνων που ενδεχομένως να εξηγούν τα αίτια του δυστυχήματος, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ολεκσίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας. Ο κ. Ντανίλοφ επικαλέσθηκε στοιχεία υπολειμμάτων πυραύλου που εντοπίσθηκαν κοντά στο σημείο της συντριβής. Ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας που διευρευνά το δυστύχημα, Χασάν Ρεζαϊφάρ, υποστήριξε ότι δεν εντοπίσθηκαν τέτοιου είδους υπολείμματα και ότι οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο είναι ψευδείς.

Στις εναλλακτικές υποθέσεις που εξετάζει η Ουκρανία περιλαμβάνεται και σύγκρουση με drone ή άλλο ιπτάμενο αντικείμενο, καθώς και το σενάριο καταστροφής του κινητήρα λόγω τεχνικού προβλήματος, σημείωσε ο κ. Ντανίλοφ.

Τα δίκτυα Newsweek και CBS, επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάζει, εξετάζουν και την εκδοχή κατάρριψης του αεροσκάφους από πυραυλικό σύστημα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg