Skip to main content

Σουδάν: Οι ΗΠΑ απομάκρυναν το μη απολύτως απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό τους

Εντολή στο μη απολύτως απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό του να εγκαταλείψει το Σουδάν, έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά την ανατροπή του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ από τον στρατό χθες Πέμπτη.

Σε ενημερωμένη ταξιδιωτική του οδηγία, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει τους Αμερικανούς «να μην ταξιδεύουν στο Σουδάν» εξαιτίας «της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, των πολιτικών ταραχών, των απαγωγών, και των ένοπλων συγκρούσεων».

Την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος του Σουδάν Αουάντ Ιμπν Αούφ ανακοίνωσε ότι ο Μπασίρ συνελήφθη και ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, έπειτα από τις πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Ιμπν Αούφ ήταν ανάμεσα στους ανώτερους σουδανούς αξιωματούχους στους οποίους είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσινγκτον το 2007 για «τους ρόλους τους στη βία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ».

Οργανώσεις της αντιπολίτευσης εναντιώθηκαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα και απηύθυναν έκκληση να συνεχιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις.

«Έχει τεθεί σε ισχύ εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλο το Σουδάν, που δίνει στις δυνάμεις ασφαλείας ευρύτερες εξουσίες ως προς τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας: «Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διευρυμένες εξουσίες, μπορούν να κρατούν και να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε θεωρούν ότι υπονομεύει τη δημόσια τάξη, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών ή όσων υποπτεύονται ότι υποστηρίζουν τους διαδηλωτές».

Νωρίτερα χθες εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι πολίτες του Σουδάν «πρέπει να ορίσουν ποιος θα τους κυβερνήσει και θα ορίσει το μέλλον τους» και ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική μεταβατική κυβέρνηση, όπως έχουν ζητήσει οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA