Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η Ρωσία δεν αποτελεί «λύση» έναντι της Ε.Ε.

Απάντηση στις φωνές που θέλουν την κυβέρνηση να στρέφεται στη Μόσχα προς αναζήτηση βοήθειας, γυρίζοντας την πλάτη στην Ε.Ε., έδωσε εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι για την Ελλάδα η Ρωσία δεν αποτελεί «λύση» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

«Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο στο πλαίσιο αυτό – μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική – μπορεί να λυθεί», ξεκαθάρισε σε ομιλία του  στο κρατικό πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων στη Μόσχα.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για την Ελλάδα η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει «να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο».

Με αφορμή την ουκρανική κρίση και τη ρήξη στις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας λόγω των κυρώσεων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να ξαναπιάσουμε το νήμα, όλοι μαζί στην Ευρώπη με τη Ρωσία».

Παραδέχθηκε πάντως ότι η ουκρανική κρίση έθεσε και θέτει σε δοκιμασία τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, «ενεργοποιώντας αντανακλαστικά καχυποψίας και διχασμού και από τις δύο πλευρές».

Αργότερα,  κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της κρατικής Δούμας ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τη συμφωνία του Μινσκ, αλλά επεσήμανε ότι «η λύση στα προβλήματα είναι ο διάλογος και η συνεργασία και όχι η κλιμάκωση ενός αδιέξοδο οικονομικού πολέμου».