Skip to main content

Δεν θα πάει στη Ρωσία ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς δεν θα μεταβεί στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, για να παραστεί στις εκδηλώσεις, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας στην Ευρώπη.

Την ίδια ημέρα, στην Ποντγκόριτσα, ο Μαυροβούνιος πρόεδρος θα μιλήσει σε πανηγυρική τελετή για τη σημαντική ημέρα της αντιφασιστικής ιστορίας για τη χώρα του.

Σχετική απόφαση έλαβε συντονιστική επιτροπή για τον εορτασμό των 70 χρόνων από τη νίκη κατά του φασισμού, στη διάρκεια συνεδρίασης, στην Ποντγκόριτσα. Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι «η μεγαλειώδης και διαχρονική σημασία και αξία του αντιφασισμού στο Μαυροβούνιο καθιστούν υποχρεωτικό τον εορτασμό της μεγάλης επετείου».

Στη συντονιστική επιτροπή για τον εορτασμό της επετείου, εκτός από τον κ. Βουγιάνοβιτς, ο οποίος είναι πρόεδρος του σώματος, συμμετέχουν ο πρόεδρος της Βουλής Ράνκο Κριβοκάπιτς, ο πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς, οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών Μίλιτσα Πεγιάνοβιτς – Τζούρισιτς και Ράσκο Κόνιεβιτς, καθώς και εκπρόσωπος της Ένωσης Οργανώσεων Αγωνιστών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας (SUBNOR).

Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον άτυπο ηγέτη της, Μίοντραγκ Λέκιτς, να εκτιμά ότι «ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς είναι ασήμαντος επειδή απέρριψε την πρόσκληση της Ρωσίας να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα με αφορμή τα 70 χρόνια από την νίκη κατά του φασισμού, όπως είναι ασήμαντος και στην πολιτική ζωή του Μαυροβουνίου».