Skip to main content

ΗΠΑ: Για δολοφονίες 8 ατόμων κατηγορείται ο ύποπτος του μακελειού στην Ατλάντα

Ένας άνδρας κατηγορείται για δολοφονία για τη δολοφονία οκτώ ατόμων σε αίθουσες σπα στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν εάν η επίθεση, στην οποία σκοτώθηκαν έξι γυναίκες ασιατικής καταγωγής, είχαν φυλετικά κίνητρα. Τέσσερα θύματα ταυτοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Ο ύποπτος, που ονομάζεται Ρόμπερτ Άαρον Λονγκ, αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες δολοφονιών καθώς και επίθεσης.

Η επίθεση έρχεται εν μέσω μιας απότομης αύξησης των εγκλημάτων κατά των Ασιατών-Αμερικανών.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο 21χρονος Λονγκ, από το Γούντστοκ της Γεωργίας, παραδέχτηκε τους πυροβολισμούς, αλλά αρνήθηκε ότι η επίθεση είχε φυλετικά κίνητρα.

Φόβος και θυμός στις ασιατικές κοινότητες

Στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων, με τους ανθρώπους ασιατικής καταγωγής να εκφράζουν θυμό και αγανάκτηση για τις επιθέσεις, καθώς θεωρούν πως στοχοποιούνται εξαιτίας της προέλευσης της πανδημίας.

Περίπου 100 άτομα διαδήλωσαν στην Chinatown και άναψαν κεριά, θρηνώντας τις οκτώ ζωές που χάθηκαν στην Ατλάντα – έξι από αυτές ασιατικής καταγωγής.

Οι αρχές δεν έχουν χαρακτηρίσει τη δολοφονία ως έγκλημα μίσους. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οι πυροβολισμοί είναι μια ακόμη παράλογη επίθεση εναντίον Ασιάτων και Ασιατών-Αμερικανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Είναι τρομακτικό να είσαι γυναίκα ασιατικής καταγωγής οπουδήποτε στις ΗΠΑ», δήλωσε μια γυναίκα στο BBC. Είπε τελικά ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει, αφού της είπαν οι γονείς της να μείνει σιωπηλή για το ρατσισμό που βίωσε ενώ μεγάλωνε.

«Δεν θα καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό με τον ρατσισμό», ένας Κορεάτης-Αμερικανός άντρας είπε στο πλήθος. «Θα τον πολεμήσουμε με ενότητα!».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC και Reuters