Skip to main content

Το Λονδίνο επανεξετάζει το μέλλον της συμφωνίας για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, λόγω της «οξείας» μη συμμόρφωσης της Τεχεράνης, εξετάζει το Λονδίνο δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ σήμερα, τέσσερις ημέρες αφότου το Ιράν ανακοίνωσε την περαιτέρω αποδέσμευσή του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα υπογραμμίζοντας ότι στο εξής η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της».

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, η Βρετανία υποστηρίζει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) που συνήφθη το 2015 με την Τεχεράνη καθώς αυξάνονται και οι εντάσεις στην περιοχή.

Διπλωμάτες ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη συμφωνία, είναι πιθανόν να σκληρύνουν τη στάση τους.

«Προφανώς και είμαστε δεσμευμένοι στη συμφωνία, αλλά φτάσαμε σε ένα σημείο στο οποίο η μη συμμόρφωση είναι τόσο οξεία στα πιο πρόσφατα βήματα που έκανε το Ιράν που είναι προφανές ότι θα εξετάσουμε πολύ αυστηρά τι θα γίνει στη συνέχεια», σημείωσε ο Ράαμπ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «θέλουμε να δούμε το Ιράν να επιστρέφει στην πλήρη συμμόρφωση».

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, τα οποία επικαλέστηκαν δηλώσεις εκπροσώπου της ιρανικής κυβέρνησης, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ειδικότερα, το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία του 2015 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες.

Σε κάθε περίπτωση, το Ιράν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιρανικής κυβέρνησης η Τεχεράνη θα υπαναχωρήσει μόνο εάν η Ουάσιγκτον αρει τις κυρώσεις. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters