Skip to main content

Ισραήλ: Η στρατιωτική επιλογή κατά του Ιράν παραμένει στο τραπέζι

Η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζι για το Ισραήλ έναντι της απειλής να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα, σημείωσε ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Γιουβάλ Στάινιτς, ενώ στη Λωζάνη συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα, ο κ. Στάινιτς, ο οποίος είναι συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοσταθμό του Ισραήλ ότι η χώρα του θα προβεί σε ενέργειες στους τομείς της διπλωματίας και των πληροφοριών, όμως «εάν δεν έχουμε άλλη επιλογή, τότε η στρατιωτική επιλογή βρίσκεται στο τραπέζι».

Αναφορικά με ενδεχόμενες αμερικανικές αντιρρήσεις, ο κ. Στάινιτς υπενθύμισε πως τον Ιούνιο του 1981, όταν το Ιράκ κυβερνούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν, η ισραηλινή αεροπορία είχε επιτεθεί στον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα του Οσιράκ και ότι «η επιχείρηση αυτή δεν είχε πραγματοποιηθεί σε συμφωνία με τις ΗΠΑ». Το Ισραήλ είχε δεχθεί εξαιτίας της ζωηρές αμερικανικές επικρίσεις.

Πολλοί ειδικοί που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο συμφωνούν ότι το Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να προστατευθεί, όμως το σενάριο των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν μοιάζει πολύ απομακρυσμένο.

«Ο πρωθυπουργός είπε με τρόπο σαφή ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη», τόνισε ο κ. Στάινιτς.