Την «απερίφραση στήριξη» στον κυπριακό Ελληνισμό και «στην εθνική του αγωνία για μια ενωμένη μεγαλόνησο» εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι «είναι αμετακίνητη η θέση μας για διαρκή συνεργασία και πλήρη συντονισμό των δύο κυβερνήσεών μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα άμυνας και ασφάλειας».
Σε γραπτό μήνυμά του, που διαβάστηκε από τον πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μάνο Κουμπαράκη, σε εκδήλωση (σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδας) του Παμπάφιου Συνδέσμου Αμερικής με τιμώμενο πρόσωπο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Να είσθε βέβαιοι πως η Ελλάδα, παρά τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα, τόσο τις πρωτοβουλίες του Απόδημου Ελληνισμού, όσο και την πατρογονική σας εστία, την Κυπριακή Δημοκρατία, στην προστασία της οποίας είναι αμετάκλητα δεσμευμένη. Τα αντανακλαστικά της φιλοπατρίας και της συλλογικής αξιοπρέπειας της ελλαδικής και ελληνοκυπριακής κοινωνίας βρίσκονται σε υψηλό βαθμό εγρήγορσης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, παραλαμβάνοντας το «Βραβείο Ευαγόρα Παλληκαρίδη», εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι συνθήκες θα επιτρέψουν να επαναρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις». «Και εννοώ» όπως είπε ότι «η Τουρκία θα τερματίσει τη διπλωματία των κανονιοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευτεί συγκεκριμένα και γνήσια στον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου».
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε επίσης ότι «αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και είμαστε δεσμευμένοι και αποφασισμένοι να επανενώσουμε τη ευλογημένη γη της Κύπρου και το λαό της».
Στην ίδια εκδήλωση βραβεύθηκε επίσης, ως «Παφίτισσα της Χρονιάς», η πρώην δικαστής της Νέας Υόρκης, Χάριετ Τζορτζ, της οποίας ο πατέρας ήταν από το χωριό Δρούσια της Πάφου. Τόσο τον κ. Χριστοδουλίδη, όσο και την κα Τζορτζ παρουσίασε ο πρόεδρος του Παμπάφιου Συνδέσμου, Γιώργος Σοφοκλέους.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόξενος της Ελλάδας Μάνος Κουμπαράκης, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Βασίλης Φιλίππου, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κώστας Τσέντας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης επιδόθηκαν δέκα υποτροφίες συνολικού ύψους 21.000 δολαρίων, σε ισάριθμους φοιτητές κυπριακής καταγωγής.
Στο μεταξύ, τόσο ο κ. Καμμένος, όσο και ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να μιλήσουν σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Κουίνς της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα, θα παραστούν σε εκδήλωση που θα γίνει στην Αστόρια, κατά την οποία θα δοθεί το όνομα του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου σε τμήμα της 33ης οδού (μεταξύ Ντίτμαρς Μπούλεβαρντ και 23ης λεωφόρου), όπου βρίσκεται η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.
Η τελετή συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του αρχιεπισκόπου Ιακώβου, καθώς και με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τότε που συμμετείχε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην αντιρατσιστική πορεία της Σέλμα, Αλαμπάμα.
Ο κ. Καμμένος θα εκπροσωπήσει σήμερα και αύριο την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με αποκορύφωμα την αυριανή παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.
Ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε χθες στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Λορέντ Φαμπιούς, με θέμα: «Τα θύματα των επιθέσεων και βίαιης μεταχείρισης λόγω εθνότητας ή θρησκείας στην Μέση Ανατολή».
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην τεράστια αναταραχή που βιώνει η Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι «η σημερινή συζήτηση είναι μια ευκαιρία για να εξεταστούν οι βασικές αιτίες που την προκαλούν. Για να γίνει αυτό» είπε «θα πρέπει να αποφύγουμε την παγίδα να περιοριστεί η προσοχή μας σε μια συγκεκριμένη περιοχή».
Επίσης, επισήμανε ότι «εθνικές και θρησκευτικές συγκρούσεις είναι η αιτία ή το πρόσχημα για όλες σχεδόν τις συγκρούσεις στον κόσμο και χρησιμοποιείται ως η ιδεολογική βάση για την τρομοκρατία, μισαλλοδοξία, τις διακρίσεις, το ρατσισμό και κάθε μορφή μίσους». Στη συνέχεια, τόνισε ότι «το πρόβλημα πρέπει σύντομα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, διαφορετικά θα έχει επιπτώσεις στη γύρω περιοχή και θα φέρει τη κατάσταση εκτός ελέγχου».
Ο κ. Χριστοδουλίδης, μαζί με άλλους υπουργούς και αξιωματούχους ευρωπαϊκών χωρών, παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Φαμπιούς, μέσα στα πλαίσια της ανοικτής συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Πηγή: ΑΜΠΕ