Skip to main content

Ιταλία: Παρέμβαση Ντράγκι για την πανδημία – Προς αυστηρότερα μέτρα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πραγματοποίησε σήμερα την δεύτερη δημόσια παρέμβασή του, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Εκτός από την ημέρα εορτασμού και διεκδίκησης των δικαιωμάτων της γυναίκας, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πανδημία κορωνοϊού και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί.

«Δεν θα περιμέναμε ποτέ, έναν χρόνο μετά απ’ το πρώτο lockdown, ότι θα αντιμετωπίζαμε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον απολογισμό των νεκρών στις 100.000 χιλιάδες», υπογράμμισε σε βιντεσκοπημένο μήνυμά του. «Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε κάθε προσπάθεια, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε με κάθε τρόπο την ζωή των Ιταλών», πρόσθεσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Κατέστησε σαφές, δε, ότι με την επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού «θα προφυλαχθούν οι πιο ευάλωτες κατηγορίες και οι πολίτες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο» και ότι «αυτή δεν είναι η στιγμή του διχασμού αλλά της κοινής δράσης, για να δοθεί μια απάντηση στους τόσους ανθρώπους που υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης και κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπογράμμισε, επίσης, ότι «η πανδημία δεν έχει ακόμη ηττηθεί, αλλά διαφαίνεται -με την επιτάχυνση των εμβολιασμών- μια διέξοδος η οποία, πλέον, δεν απέχει πολύ».

Αυστηρότερα μέτρα

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζει αυστηροποίηση των μέτρων που επιβλήθηκαν έως τώρα, με στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα Corriere della Sera, η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πορεία των μολύνσεων, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης διάδοσης των παραλλαγών του ιού. Σε αρκετά νοσοκομεία, ιδίως στη νότια Ιταλία, οι εισαγωγές ασθενών έχουν αυξηθεί σημαντικά και η όλη κατάσταση θυμίζει το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Από την ερχόμενη Παρασκευή

Ήδη από την ερχόμενη Παρασκευή είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα. Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται έως τώρα είναι το ολικό κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές όπου δεν λειτουργούν τα σχολεία, η δυνατότητα να ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 8 το βράδυ (μέχρι τώρα τίθεται σε ισχύ στις 10) ή, στην περίπτωση που τα κρούσματα δεν περιοριστούν, να αποφασιστεί εθνικό lockdown περίπου τριών εβδομάδων.

Για την Ημέρα της Γυναίκας

Αναφερόμενος στη σημερινή γιορτή της γυναίκας, ο Μάριο Ντράγκι δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλά βήματα, για να φτάσει το επίπεδο και η ποιότητα της ισότητας μεταξύ των δυο φύλων, στον μέσο όρο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας». «Είμαστε εμείς που, πρώτα απ΄όλα, πρέπει να αλλάξουμε στην καθημερινότητα της οικογενειακής μας ζωής», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

«Πράσινο» στο AstraZeneca για άνω των 65 ετών

Σε ότι αφορά, επίσης, την όλη διαδικασία εμβολιασμού, το ιταλικό υπουργείο υγείας έδωσε σήμερα «πράσινο φως» στην χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca και σε πολίτες άνω των 65 ετών. Υπό την προϋπόθεση, όμως, να μην πρόκειται για άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα, τα οποία πάσχουν από σοβαρά νοσήματα». Η απόφαση βασίζεται σε νέα επιστημονικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παράγει «ασπίδα προστασίας» από τη Covid 19 και σε ηλικία μεγαλύτερη των 65 χρόνων.

Σήμερα το απόγευμα, οι ιταλοί υπουργοί Υγείας, Περιφερειακών Θεμάτων, Οικονομικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού θα συναντηθούν με την επιτροπή ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση Ντράγκι, με στόχο να γίνει διεξοδική αναφορά στις συνέπειες της πανδημίσς και να μπορέσουν να ληφθούν άμεσα όλες οι σχετικές αποφάσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ