Skip to main content

ΕΕΤ: Η ρύθμιση για την α’ κατοικία καλύπτει το 70% των δανειοληπτών

Συναινετικό ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, με την πλειονότητα των αρμόδιων φορέων να εμφανίζεται θετική στις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Η Ν.Δ. ξεκαθάρισε, ότι παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις της θα υπερψηφίσει τη νέα ρύθμιση, ενώ η ΔΗΣΥ εξέφρασε τη διαφωνία της. Από την πλευρά τους, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

Εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας ο Ηλίας Πλασκοβίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική μορφή του πλαισίου προστασίας της α’ κατοικίας  τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις «δεν θα φέρουν δυσμενές αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα». Ο κ. Πλασκοβίτης εκδήλωσε όμως τον προβληματισμό της ΤτΕ για το ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν αφορούν το προφίλ του εγγυητή του δανείου ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να διευκρινιστεί ο τρόπος προσδιορισμού των εμπορικών αξιών για να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες.

Από την πλευρά της η γ.γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη, σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση ισορροπεί «με απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο» στις αντιτιθέμενες επιδιώξεις για την προστασία των δανειοληπτών και τον επιμερισμό του βάρους της προστασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και Τραπεζών. «Σκοπός δεν είναι να δημιουργήσουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων αλλά να παρέχουμε προστασία» είπε και σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις καλύπτεται το 70% των περιπτώσεων, δηλαδή περίπου 150.000 δανειολήπτες.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο οποίος ανέφερε ότι «ο εμπορικός κόσμος αισθάνεται ικανοποιημένος από την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων». Όμως σημείωσε ότι υπάρχουν και αδυναμίες που χρειάζονται διόρθωση όπως το χαμηλότερο όριο προστασίας που προβλέπεται στα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και η απουσία ρυθμίσεων για την επιβράβευση των συνεπών καταναλωτών.

Προβληματισμούς και ενστάσεις για συγκεκριμένες προβλέψεις της τροπολογίας εξέφρασε ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών Δανειοληπτών, Μιχαήλ Κούβαρης, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ υψηλό το όριο καταβολής του 120% της αξίας της α’ κατοικίας για τους δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση. Επίσης, σημείωσε ότι είναι αρκετά χαμηλό το όριο των 130.000 ευρώ ως προς τα κριτήρια της επιλεξιμότητας.

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός επεσήμανε πως «η οφειλή των 130.000 ανά πιστωτή δημιουργεί αδικίες και ανισότητες και το όριο των 80.000 ευρώ για τη λοιπή περιουσία είναι πολύ μικρό ποσό».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε πως είναι θετικός στο να υπάρξει ρύθμιση για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, τονίζοντας ότι εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε, «δεν απορρίπτει αυτή τη λύση ούτε είναι απέναντι στο θέμα αυτό». 

Απαντώντας στη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, που έθεσε το θέμα στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη στην επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής.

naftemporiki.gr