Skip to main content

Διαδηλώσεις και πολιτική αναταραχή στη Σενεγάλη – Περιορίστηκε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Οι αρχές της Σενεγάλης περιόρισαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς οι διαμαρτυρίες για την κράτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης εντείνονται, ανέφερε η Παρακολούθηση Διαδικτύου NetBlocks την Παρασκευή.

Τις δύο τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών του Ουσμάν Σόνκο. Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η σύλληψή του, με την κατηγορία του βιασμού έχει πολιτικό κίνητρο.

Η NetBlocks δήλωσε ότι οι εφαρμογές κοινωνικών μέσων και μηνυμάτων όπως το Facebook, το WhatsApp και το Youtube είχαν περιοριστεί νωρίς την Παρασκευή πριν από την προγραμματισμένη διαδήλωση από την κοινωνία των πολιτών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το κίνημα διαμαρτυρίας «Y En A Marre» (Αρκετά!).

Ο Σόνκο, ένας 46χρονος φορολογικός επιθεωρητής που ήρθε τρίτος με το 15% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2019, απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των νέων της Σενεγάλης. Αντιμετωπίζει ανακρίσεις αφού ήρθη η κοινοβουλευτική ασυλία την περασμένη εβδομάδα.

Αν και δεν έχει απαλλαγεί πλήρως από πολιτικές αναταραχές, έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που η Σενεγάλη – μία από τις πιο σταθερές δημοκρατίες της Δυτικής Αφρικής – έχει δει μια τόσο βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και αρχών.

«Καλούμε τις αρχές της Σενεγάλης να σεβαστούν την ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε η Σαμίρα Νταούντ, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Αμνηστία εξέφρασε ανησυχία για «ένα κύμα αυθαίρετων συλλήψεων σε μια καταστολή» με δύο ιδιωτικά κανάλια σε αναστολή λειτουργίας για 72 ώρες επειδή κάλυψαν τις διαδηλώσεις.

Οι δρόμοι του Ντακάρ ήταν ήσυχοι νωρίς την Παρασκευή. Ορισμένοι είχαν καθαριστεί από ερείπια και τα καμμένα ελαστικά από την προηγούμενη ημέρα, όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στην αστυνομία που απάντησε με όπλα και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters