Skip to main content

Γαλλία: Κατά της πώλησης στρατιωτικού υλικού στον αραβικό συνασπισμό υπό τη Σ. Αραβία το 75%

Το 75% των Γάλλων θα ήθελε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να αναστείλει τις εξαγωγές όπλων στις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη, μεταξύ των οποίων είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov.

Ο κ. Μακρόν δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις να περιορίσει τη στρατιωτική στήριξη προς τις δύο αραβικές χώρες, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι γαλλικά όπλα χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Υεμένη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 88% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Γαλλία θα πρέπει να σταματήσει να εξάγει όπλα σε οποιαδήποτε χώρα ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει εναντίον αμάχων και συγκεκριμένα το 75% στις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη,

Επτά στους 10 δήλωσαν ότι το Παρίσι θα πρέπει να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Με την ευκαιρία της τρίτης επετείου από την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη, έχει έρθει η ώρα η (γαλλική) κυβέρνηση να ακούσει το μήνυμα», δήλωσε ο Εουάν Ντιμπσκί, υπεύθυνος της εκστρατείας που διεξάγει η μη κυβερνητική οργάνωση SumOfUS, η οποία ζήτησε τη διενέργεια της έρευνας.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν, που παρουσιάζεται ως ουμανιστής πρόεδρος, πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις», τόνισε.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται την ώρα που κάποιες ευρωπαϊκές χώρες – και κυρίως η Γερμανία – έχουν περιορίσει τις σχέσεις τους με τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό. Η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακολουθήσει.

Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός όπλων παγκοσμίως και η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών της.

Παράλληλα το 69% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ήθελε το γαλλικό κοινοβούλιο να έχει μεγαλύτερο λόγο στον έλεγχο των πωλήσεων όπλων.