Skip to main content

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά 19 Ρώσων για εμπλοκή στις εκλογές

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 19 Ρώσους, κατηγορώντας τους για εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και σε κυβερνοεπιθέσεις.

Στους 13 εξ αυτών το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε απαγγείλει κατηγορίες τον Φεβρουάριο, στην βάση των ευρημάτων της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, ανακοινώνοντας τις κυρώσεις, κατηγόρησε τους Ρώσους για «καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις και “εισβολές” με στόχο στρατηγικής σημασίας υποδομές».

Οι συγκεκριμένες κυρώσεις είναι οι σκληρότερες τις οποίες έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ κατά της Μόσχας από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα.

Ο κ. Μνούτσιν ανέφερε ότι θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα στοχοποιούν «Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες για τις αποσταθεροποιητικές τους δραστηριότητες».

Δεν αναφέρθηκε ωστόσο με λεπτομέρειες στα μέτρα, περιοριζόμενος να πει ότι διακόπτεται η πρόσβαση των συγκεκριμένων 19 προσώπων στο οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Σε μια πρώτη αντίδραση από πλευράς Μόσχας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι η χώρα του «αντιμετωπίζει ψύχραιμα» τις νέες κυρώσεις.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ρωσική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη αντίμετρα ως απάντηση.

naftemporiki.gr