«Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια αντιπολίτευση που καταστροφολογούσε διαρκώς και ευτυχώς για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία αυτή η καταστροφολογία διαψεύδονταν διαρκώς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «καταστροφολογία» για τον κόφτη σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας πως, αντί γι’ αυτόν ήρθε η υπεραπόδοση, η εφάπαξ 13η σύνταξη και τα κοινωνικά μερίσματα του 2017 και του 2018.
Αναφέρθηκε και στη συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και μίλησε για την «εφεύρεση» του τέταρτου μνημονίου, «το οποίο μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε ότι κάποιος εξωγήινος κάπου στον Υμηττό τού το είχε προφητεύσει» και αντί του οποίου ήρθε η οριστική έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για περικοπή των συντάξεων με τις επισκέψεις του στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, για να μην υπάρξει συναίνεση, όπως είπε, στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην ακυρώσει το μέτρο. Τελικά, όπως επισήμανε, ήρθε και η ακύρωση των περικοπών για το 2019, η οποία συνέπεσε με αυξήσεις σε περίπου 620.000 συνταξιούχους από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νέου ασφαλιστικού, «που επίσης πολέμησε με σθένος όλα τα προηγούμενα χρόνια η Δεξιά».
Αναφέρθηκε και στην «καταστροφολογία» για αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές χρήματος, σημειώνοντας ότι «δεν του έφτανε (του κ. Μητσοτάκη) η έκδοση του πενταετούς ομολόγου με πολύ ευνοϊκότερους όρους, ήρθε και το δεκαετές την περασμένη εβδομάδα με όρους που η χώρα είχε να δει εδώ και 15 χρόνια, για να τελειώσει και αυτό το παραμύθι».
«Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης, κάθε φορά που ανοίγουν ένα παλιό ντουλάπι, σκιάζονται τι θα συναντήσουν» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Ανοίγουν ο Ξανθός και ο Πολάκης ένα ντουλάπι, βγαίνει η Novartis. Ανοίγουν μια αποθήκη, βγαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ανοίγει προχθές η Αχτσιόγλου ένα παλιό συρτάρι, βγαίνουν 241 εκατομμύρια ξεχασμένα, κερασμένα στις φαρμακευτικές εταιρίες, στην υγειά των κορόιδων. Για γέλια και για κλάματα. Αυτό δεν είναι σκανδαλολογία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε πάθει σύγκρυο. Σε λίγο κάθε φορά που θα ανοίγουμε παλιά συρτάρια θα φωνάζουμε προληπτικά και τον εισαγγελέα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Βούλιαξαν και ρήμαξαν τη χώρα για να κάνουν δωράκια, άραγε χωρίς αντάλλαγμα;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε:
«Την ίδια στιγμή που έκαναν τα στραβά μάτια στις φαρμακευτικές, τον μέσο φορολογούμενο, τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία δεν τον ξεχνούσαν να του στείλουν το λογαριασμό. Εκεί δεν κερνούσαν. Εκεί τους τρέχανε στα αυτόφωρα για μερικές εκατοντάδες ευρώ. Με έναν νόμο αίσχος που οδηγούσε τη μισή Ελλάδα στα κρατητήρια μέσα στις πιο μαύρες μέρες της κρίσης. Και αυτό το νόμο εμείς τον αλλάξαμε».
«Αναρωτιούνται οι γραφιάδες της ελίτ: Γιατί χρεοκόπησε η χώρα; Μήπως ήταν η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς; Μήπως έφταιγαν οι απεργίες; Μήπως έφταιγε το κακό το ριζικό μας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός για να τονίσει: «Αλλά όλοι ξέρουν ποιος έφταιξε: Αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα, η ολιγαρχία, και τα δωράκια στις ελίτ που μας έκαναν τελευταία χώρα στην Ευρώπη στα έσοδα για 20 συνεχόμενα χρόνια».
«Δεν έχουμε μαζί μας μεγάλα εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα, δεν έχουμε μαζί μας τη διαπλοκή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Κάθε φορά που κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι κάνει παράπτωμα, ακόμη και δάνειο απολύτως σύννομα αν έχει πάρει, γίνεται θέμα ισότιμο του Μεσανατολικού. Για τα στελέχη της Ν.Δ., βέβαια, εκτός της ασυλίας που παρέχει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών, υπάρχει και η ασυλία των ΜΜΕ. Εκεί όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν, δεν ακούν» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «στη Νέα Δημοκρατία ίσως χρειάζεται να φτιάξουν ένα ειδικό τμήμα, μια ειδική πτέρυγα ποινικολόγων στα γραφεία τους, στην Πειραιώς, καθώς, αν αρχίσω να αθροίζω τα στελέχη τους με διώξεις αλλά και καταδίκες, θα νυχτωθούμε. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ολιγάρχες των ΜΜΕ. Δεν είναι και τόσο σοβαρά αδικήματα. Αλλά να καπνίζει ο υπουργός, είναι πρόβλημα. Αυτό μάλιστα» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η Ν.Δ. και τα στελέχη της, το μεγάλο πρόβλημα είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στηρίζουν». «Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ποιος κρύβεται πίσω από την κουρτίνα. Και εκεί, για να μη μασάμε τα λόγια μας, κρύβονται όχι μόνο οι ελίτ, αλλά και ό,τι πιο λούμπεν έχει βγάλει ο ελληνικός καπιταλισμός και η ελληνική αστική τάξη. Δεν είναι μόνο η ελίτ του σαλονιού. Είναι και το παρακράτος του λιμανιού. Αυτοί που επιθυμούν να κυβερνήσουν αντ’ αυτού, επιβάλλοντας τους δικούς τους νόμους. Και πρώτα από όλα να ξεμπερδέψουν με τα τραβήγματά τους με τη Δικαιοσύνη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Εμείς δε λειτουργούμε ούτε με βεντέτες, ούτε με ρεβανσισμό. Δεν στοχοποιούμε κανέναν, δεν θα αφήσουμε, όμως, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τη χώρα ολόκληρη στα χέρια των ολιγαρχών, των υπόδικων και των εκβιαστών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Γιατί μπορεί να μην έχουμε μαζί μας τα ΜΜΕ – και ευτυχώς λέω εγώ, γιατί μάλλον κάτι σωστό κάνουμε -, αλλά έχουμε μαζί μας τους απλούς ανθρώπους. Τους δημοκρατικούς πολίτες, που καταλαβαίνουν ότι το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό και για τον τόπο και για τη δημοκρατία. Και θα δώσουν την απάντησή τους στη κάλπη».
Κατά τον κ. Τσίπρα, η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι αυτή που θα θέσει σε πραγματική και απόλυτη βάση τη θεσμική πορεία του τόπου. «Ξεκάθαρα και διακριτά. Για να επιλέξει ο ελληνικός λαός ανάμεσα στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την περιστολή της, ανάμεσα στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αμφισβήτησή τους, ανάμεσα στη θεσμική θωράκιση του πολιτεύματος και τη διατήρηση των παραθύρων που επιτρέπουν τη μονιμοποίηση καταστάσεων εξαίρεσης» είπε.
«Είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε ξανά με την ιστορία. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό τον μεγάλο και όμορφο αγώνα για τη νέα εποχή αυτού του τόπου» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στο δίλημμα των ευρωεκλογών του Μαΐου, υποστήριξε πως «στη μία πλευρά βρίσκεται η αναβαπτισμένη Ακροδεξιά όλων των μορφών, προεξέχουσας της Ν.Δ. και από την άλλη η Αριστερά της συλλογικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η δημοκρατική και προοδευτική συμμαχία που έχει όραμα, έχει αξίες, έχει και σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Σχετικά, τέλος, με τις εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως «το δίλημμα θα είναι αν θα συνεχίσουμε την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια ή θα επιστρέψουν αυτοί που βύθισαν τη χώρα στην κρίση και την κοινωνία στην απόγνωση, δίνοντας μάλιστα τα κλειδιά σε ό,τι πιο σκοτεινό έχει βγάλει η οικονομική εξουσία και η διαπλοκή, στα χρόνια της μεταπολίτευσης».
Πηγή: ΑΜΠΕ