Skip to main content

Καύσωνας: Η υψηλότερη θερμοκρασία της Ευρώπης καταγράφηκε σήμερα στα Χανιά- «Βουτιά» του υδραργύρου τις επόμενες μέρες

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και στην Αττική

Υψηλές πτήσεις για την θερμοκρασία κατέγραψε σήμερα το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ειδικότερα, σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες

Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στις Βουκολιές Χανίων και ήταν ίση με 44.5 °C. Μάλιστα, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο για πανευρωπαϊκό ρεκόρ. 

Έπεται το Κρανίδι Αργολίδας, όπου καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 43.9 °C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36.3 °C, ενώ 136 από τους 499 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 °C και 243 σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C.

meteo.gr

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και στην Αττική, όπου 55 από τους 74 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 °C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φυλή/Άνω Λιόσια με 42.7 °C.

«Βουτιά» του υδραργύρου από το Σάββατο

Πτώση αναμένεται να σημειώσει ο υδράργυρος από αύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου. Στην κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις ανατολικές και ηπειρωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, θα δούμε και 37-38 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Ωστόσο, πιο μεγάλη θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο, 15 Ιουνίου, καθώς θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.