Skip to main content

«Μάχη» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωναϊού στη χώρα λαμβάνει η κυβέρνηση, την ώρα που στη γειτονική Ιταλία ανακοινώθηκε ότι 168 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας της επιδημίας.

Σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά του ιού ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την Τρίτη τηναναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίσδων από σήμερα και για τις επόμενες 14 ημέρες.

«Το μέτρο αφορά σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια», αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που υπεγράφη και με την οποία αποφασίζεται η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών στην Ελλάδα, δημοσίων και ιδιωτικών, από αύριο και για τις επόμενες 14 ημέρες. «Οι δομές αναστέλλουν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι και την εξ αποστάσεως), καθώς και συναθροίσεις, όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κλπ.», προστίθεται.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 89. 

Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αναμένεται να προβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με αντικείμενο τον συντονισμό της δράσης κατά της εξάπλωσης του Covid-19. Στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός τόνισε πως είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και υπογράμμισε την ανάγκη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να προστατεύσει όσους πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης, έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα, είπε. 

Επίσης ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

naftemporiki.gr