Skip to main content

Χαλκίδα: Κύκλωμα εφοριακών εκβίαζε επιχειρηματίες – Συνελήφθησαν 5 υπάλληλοι ΔΟΥ

Πηγή φωτ. Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες αποκόμισαν παράνομα κέρδη 95.600 ευρώ - Πώς «ξεσκεπάστηκε» η δράση τους

Εγκληματική οργάνωση, με μέλη εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που εκβίαζαν επιχειρήματίες και προχωρούσαν σε διευκολύνσεις ή παραλείψεις διαδικασιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά, εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας στη Χαλκίδα. Από τις μέχρι τώρα έρευνες των αρχών, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομα κέρδη ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Συνελήφθησαν συνολικά 7 άτομα – Δικογραφία σε βάρος άλλων 6

Όπως έγινε γνωστό, για την εξάρθρωση του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά επτά μέλη της, εκ των οποίων πέντε υπάλληλοι και δύο ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα έξι άτομα. Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο ΔΟΥ κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Πώς «ξεσκεπάστηκε» η δράση τους

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους. Στο πλαίσιο της έρευνας και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Ο ρόλος της προϊσταμένης

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊσταμένη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατασχέθηκαν 78.795 ευρώ

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,
  • 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Γ. Πιτσιλής: Μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή παραβατικότητας

Σε δηλώσεις του για την υπόθεση ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε – όπως πάντα – σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Τόνισε ακόμη πως «η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται».

Πιτσιλής για ΔΟΥ Χαλκίδας: Αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη η μηδενική ανοχή μας στη διαφθορά