Skip to main content

Greek Mafia: Οι αρχηγοί, τα πρωτοπαλίκαρα και πόσο κοστολογούνται τα συμβόλαια θανάτου

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Προστασία σε μαγαζιά, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, ναρκωτικά εμπρησμοί και ανθρωποκτονίες - Η δράση του οργανωμένου εγκλήματος και η εξιχνίαση των υποθέσεων

Πριν από τη μαφιόζικη εκτέλεση του 44χρονου, Βασίλη Ζαμπούνη (γνωστού στους κύκλους της νύχτας ως “Ζαμπόν”) τον περασμένο Ιανουάριο, στον Νέο Κόσμο, η διερεύνηση της οποίας φαίνεται να άνοιξε – μαζί με παράλληλες έρευνες – τον δρόμο για τη σύλληψη 8 ατόμων, που εμπλέκονται στις δολοφονίες του «θείου Τζο», Γιάννη Σκαφτούρου και του Βασίλη Ρουμπέτη, το μόνο συμβόλαιο θανάτου που είχε εξιχνιαστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ήταν αυτό του επονομαζόμενου «Αυστραλού» στην Άνω Βούλα το 2018.

Το 80% με το 90% των συμβολαίων θανάτου της Greek Mafia παραμένουν ανεξιχνίαστα, όπως ανέφερε ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας, στο Action. Παρόλο που η Ελλάδα είναι τρίτη σε εξιχνιάσεις εγκλημάτων στην Ευρώπη, στον συγκεκριμένο τομέα, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος – τουλάχιστον όσον αφορά αυτούς που βρίσκονται πίσω από την εντολή για τα συμβόλαια και όχι τους εκτελεστές. Όσοι διαθέτουν πληροφορίες συνήθως κρατούν κλειστά τα στόματά τους.

Τα «αφεντικά»

Στη Greek Mafia η δομή φαίνεται πως είναι ιεραρχική, με αρκετά από τα ηγετικά στελέχη να κινούν τα νήματα μέσα από τις φυλακές. Δρα σε σχεδόν όλο το φάσμα της παραβατικότητας, με ακριβά συμβόλαια θανάτου, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, εμπόριο ναρκωτικών, εκβιασμοί, προστασία και εμπόριο λευκής σάρκας. Η δράση τους μετρά ήδη 17 νεκρούς τα τελευταία έξι χρόνια.

Μεταξύ των υποθέσεων που παραμένουν ανεξιχνίαστες είναι η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το συμβόλαιο θανάτου του capo dei capi (αφεντικού των αφεντικών) της Greek Mafia ή αλλιώς του «νονού των νονών», Βασίλη Στεφανάκου. Ήταν  απόγευμα της 17ης Ιανουαρίου 2018, όταν ο Βασίλης Στεφανάκος έπεφτε νεκρός, «γαζωμένος» με 29 σφαίρες, έξω από κτίριο επί της Λεωφόρου Αθηνών, στο Χαϊδάρι, όπου λειτουργούσε ζαχαροπλαστείο και εταιρεία διανομής υγραερίου, την οποία είχε ανοίξει μετά την αποφυλάκισή του το 2016.

Πέραν του Στεφανάκου, μεταξύ των αρχινονών ήταν επίσης ο Γιάννης Σκαφτούρος, όπως και ο Παναγιώτης Βλαστός.

Οι εκτελεστές

Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες 8 «πρωτοπαλίκαρων» της Greek Mafia. «Ανήκουν στον εκτελεστικό βραχίονα, είναι οι τύποι “do the job”», σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας, προσθέτοντας ότι η σύλληψή τους είναι ένα βήμα, αλλά αυτό που ουσιαστικά απασχολεί την αστυνομία είναι το ποιοι βρίσκονται από πίσω. «Η Greek Mafia, όπως και η αλβανική μαφία ζει και βασιλεύει, μαζί με τα συμπλεκόμενα συμφέροντα που είναι δισεκατομμυρίων, ενώ έχει παρακλάδια στην Ιταλία και στις ΗΠΑ», είπε μεταξύ άλλων ο αστυνομικός αναλυτής.

Όπως εξήγησε οι εκτελεστές για την κάθε δουλειά πληρώνονται ξεχωριστά, ενώ πολλοί από αυτούς απασχολούνται παράλληλα σε επιχειρήσεις βαρόνων και νονών της νύχτας και έχουν μπει σε payroll. «Από εκεί εισπράττουν πολλά χρήματα, κάνουν ταξίδια, κυκλοφορούν με πολύ ακριβά αυτοκίνητα και πουλάνε τη μαγκιά τους. Αλλά είναι ο εκτελεστικός βραχίονας, δεν είναι τα κεφάλια», τόνισε.

Και τα συμβόλαια θανάτου

Τα συμβόλαια θανάτου στην Ελλάδα αρχίζουν από 30.000 και φτάνουν τα 200.000 με 300.000 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα. Εκτιμάται ότι τα πιο ακριβά ήταν η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και εκείνη του Βασίλη Στεφανάκου.

Η απόρρητη έκθεση της Ασφάλειας Αττικής που είχε παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον Μάιο του 2021, αποτελεί την ακτινογραφία της ελληνικής μαφίας, της οποίας βασικός εκτελεστής επί σειρά ετών ήταν ο 44χρονος.

Στις 100 σελίδες ξεδιπλώνεται η διάρθρωση και η δράση των πιο ισχυρών εγκληματικών ομάδων, με έδρα κυρίως την Αττική, ενώ καταγράφονται με ονόματα και διευθύνσεις οι 500 πιο σκληροί στο χώρο της νύχτας. Ο κύκλος της βίας έχει ως στόχο της εξασφάλιση ολόκληρης της «πίτας». Τα κέρδη εκτιμάται άλλωστε ότι φτάνουν έως και το 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Greek Mafia: Οι δολοφονίες των αρχινονών της νύχτας

Αναφερόμενος στη δολοφονία Καραϊβάζ, ο αστυνομικός αναλυτής, σχολίασε πως «εκεί χτυπήθηκαν οι ευρωπαϊκές αξίες της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας, για αυτό και έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα».