Skip to main content

Greek Mafia: Οι δολοφονίες των αρχινονών της νύχτας

ΕΛΑΣ

Από το ακριβότερο συμβόλαιο θανάτου που υπεγράφη ποτέ μέχρι τον ταμία της Greek Mafia και τον «Θείο Τζο»

Ανοιχτός παραμένει ο πόλεμος ανάμεσα σε συμμορίες για το ποιος έχει τον έλεγχο της νύχτας. Οι συγκρούσεις αυτές «φουντώνουν» κάθε φορά που ανοίγει ένα νέο αιματηρό κεφάλαιο στη δράση της Greek Mafia, όπως η εκτέλεση του 44χρονου στο Νέο Κόσμο, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το σκηνικό της εγκληματικής δράσης των συμμοριών συνθέτουν μία σειρά από εκβιασμούς, απαγωγές, ανθρωποκτονίες και συμβόλαια θανάτου.

17 νεκροί σε 6 χρόνια

Στη Greek Mafia η δομή φαίνεται πως είναι ιεραρχική, με αρκετά από τα ηγετικά στελέχη να κινούν τα νήματα μέσα από τις φυλακές. Δρα σε σχεδόν όλο το φάσμα της παραβατικότητας, με ακριβά συμβόλαια θανάτου, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, εμπόριο ναρκωτικών, εκβιασμοί, προστασία και εμπόριο λευκής σάρκας. Η δράση τους μετρά ήδη 17 νεκρούς τα τελευταία έξι χρόνια.

Η Greek Mafia φέρεται να βρίσκεται επίσης πίσω από επιθέσεις κατά δικαστικών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η απόρρητη έκθεση της Ασφάλειας Αττικής που είχε παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον Μάιο του 2021, αποτελεί την ακτινογραφία της ελληνικής μαφίας, της οποίας βασικός εκτελεστής επί σειρά ετών ήταν ο 44χρονος.

Στις 100 σελίδες ξεδιπλώνεται η διάρθρωση και η δράση των πιο ισχυρών εγκληματικών ομάδων, με έδρα κυρίως την Αττική, ενώ καταγράφονται με ονόματα και διευθύνσεις οι 500 πιο σκληροί στο χώρο της νύχτας.

Ο κύκλος της βίας έχει ως στόχο της εξασφάλιση ολόκληρης της «πίτας». Τα κέρδη εκτιμάται άλλωστε ότι φτάνουν έως και το 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Το χρονικό των εκτελέσεων

3 Μαΐου 2017: Η δολοφονία του Βασίλη Γρίβα

Οι ισορροπίες στον υπόκοσμο διαταράχθηκαν με τη δολοφονία του πρωτοπαλίκαρου Βασίλη Γρίβα 47 χρόνων που οδήγησε σε πόλεμο αλληλοεξόντωσης μεταξύ των αντίπαλων φατριών.

Η δολοφονία έγινε μπροστά στα μάτια του γιου του. Ο άγραφος νόμος της μαφίας που ήθελε να μην γίνονται εκτελέσεις μπροστά σε γυναίκες και παιδιά, κατέρρευσε.

Ο Γρίβας είχε απασχολήσει πολλές φορές τις διωκτικές αρχές για εκβιάσεις, αιματηρές συμπλοκές και άλλα βαριά αδικήματα.

17 Ιανουαρίου 2018: Η δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου

Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, η φράση του Φρίντριχ Νίτσε «Οι συνέπειες των πράξεων μας, μας αρπάζουν από τον λαιμό. Τους είναι αδιάφορο αν στο μεταξύ έχουμε γίνει καλύτεροι» αποδείχτηκε προφητική για τον Βασίλη Στεφανάκο τον Ιανουάριο του 2018 στο Χαϊδάρι.

Ο 58χρονος γαζώθηκε από το καλάσνικοφ του εκτελεστή του, μέσα στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Θεωρείται ότι είναι το ακριβότερο συμβόλαιο θανάτου που υπεγράφη ποτέ και ήρθε ως απάντηση για την δολοφονία του Θανάση Γρίβα, οκτώ μήνες νωρίτερα.

29 Οκτωβρίου 2019: Η δολοφονία Δημήτρη Μάλαμα

Σε φανάρι της Λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι δολοφονήθηκε ο φερόμενος ως ταμίας της Greek Mafia, Δημήτρης Μάλαμας. Επαγγελματίες εκτελεστές πάνω σε δίκυκλο τον πλησίασαν από το αντίθετο ρεύμα και άδειασαν τη γεμιστήρα του καλάσνικοφ πάνω του αδιαφορώντας για την ένοπλη φρουρά που είχε το θύμα σε κοντινή απόσταση.

9 Δεκεμβρίου 2020: Η δολοφονία του Δημήτρη Καπετανάκη

Ο επονομαζόμενος Νονός των Νονών και άσπονδος εχθρός του Βασίλη Στεφανάκου,  Δημήτρης Καπετανάκης εκτελέστηκε με 28 σφαίρες από καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια.

Ο Καπετανάκης φέρεται να είχε εμπλακεί σε συνολικά 11 δολοφονίες, ληστείες και εκβιασμούς ενώ είχε κατηγορηθεί ως σημαίνων στέλεχος του «συνδικάτου του εγκλήματος».

25 Απριλίου 2022: Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου

Ήταν Δευτέρα του Πάσχα όταν σημειώθηκε η πρώτη εκτέλεση μπροστά στην οικογένεια του θύματος. Σαν να ήθελε ο φυσικός αυτουργός να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο «Θείος Τζο» εκτελέστηκε με δέκα σφαίρες στο εξοχικό του στα Δερβενοχώρια με τους 4 δράστες να επιβαίνουν και πάλι σε μηχανές με τη μία να παθαίνει μηχανική βλάβη και να εγκαταλείπεται από τους εκτελεστές. Ακόμα και αυτό το λάθος τους όμως δεν τους πρόδωσε με αποτέλεσμα να παραμένουν και αυτοί ασύλληπτοι μέχρι σήμερα.