Skip to main content

Το 2024 η Γη θα υποδεχτεί 220 εκατομμύρια τόνους νέων πλαστικών σκουπιδιών

Η ανθρωπότητα παράγει ασταμάτητα τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμάττων

Περίπου 220 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων, το ισοδύναμο με 20.000 Πύργους του Άιφελ, προειδοποιεί μια νέα έκθεση. Η περιβαλλοντική οργάνωση EA Earth Action δημοσίευσε την ετήσια μελέτη της που δείχνει ότι το 2024 σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη θα αντιστοιχούν 28 κιλά πλαστικών απορριμμάτων. Η έκθεση αναφέρει ότι από τους 220 εκατ. τόνους πλαστικών απορριμμάτων το ένα τρίτο δεν θα περάσει από κάποια διαδικασία ανακύκλωσης ή επεξεργασίας και θα καταλήξει αυτούσιο στο περιβάλλον μολύνοντας το.

Η υπέρβαση

Η έκθεση υπολογίζει επίσης την Ημέρα Υπέρβασης Πλαστικού που είναι το σημείο όπου η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται υπερβαίνει την παγκόσμια ικανότητα διαχείρισης. Η έκθεση οριοθετεί το φετινό σημείο υπέρβασης στις 5 Σεπτεμβρίου. Αναφέρει επίσης ότι αυτή την στιγμή σχεδόν το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται έχει ήδη υπερβεί την ικανότητα διαχείρισής τους. Αυτό θα αυξηθεί στο 66 τοις εκατό μέχρι την Ημέρα Πλαστικής Υπέρβασης λέει η έκθεση.

Μόλις 12 χώρες ευθύνονται για το 60 τοις εκατό των παγκόσμιων κακοδιαχειριζόμενων πλαστικών απορριμμάτων, πρόσθεσαν, με τις πέντε πρώτες να είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό.

Naftemporiki.gr