Skip to main content

25η Μαρτίου: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα – Τα στιγμιότυπα που έκλεψαν την παράσταση (φωτογραφίες – βίντεο)

(ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS)

Η διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών στον Αττικό ουρανό, τα θρυλικά Spitfire και τα άρματα μάχης που παρήλασαν στο Σύνταγμα

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που ξεκίνησε στις 11.00 στο κέντρο της Αθήνας και ολοκληρώθηκε με λαμπρότητα περίπου στις 12.30 το μεσημέρι κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Τα πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα που κατέκλυσαν το Σύνταγμα, αλλά και οι επιδείξεις των εναέριων μέσων προκάλεσαν θαυμασμό, καταχειροκροτούμενα από τους πολίτες.

Από τα στιγμιότυπα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον ήταν η εμφάνιση για πρώτη φορά στον αττικό ουρανό ζεύγους των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας Μ-346 Block 5+, η παρέλαση για πρώτη φορά του Σώματος των δασοκομάντος, ο συντονισμός της στρατιωτικής μπάντας της ΑΣΔΥΣ στον ακριβή βηματισμό των παρελαυνόντων Ευζώνων.

Παράλληλα, η δυναμική διέλευση των στελεχών των ειδικών δυνάμεων -αλεξιπτωτιστών πεζοναυτών, καταδρομέων, βατραχανθρώπων, υποβρυχίων καταστροφέων του Λιμενικού και της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών, του Πυροσβεστικού Σώματος – απέσπασε το θερμό χειροκρότημα της πολιτειακής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και του συγκεντρωμένου κόσμου.

Πάνω από τον αττικό ουρανό πέταξαν σε άψογους σχηματισμούς όλοι οι τύποι αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων (F-16 Viper, Rafale, F-16, Mirage2000-5 και F-4,CL-215,C-130 C-130), το ιπτάμενο ραντάρ, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (Apache, chinook, NH-90, kiowa warrior,), του Πολεμικού Ναυτικου SH-70 καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνεχάρη τον έχοντα το Γενικό Πρόσταγμα διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγο Αναστάσιο Πολύχρονο για το άρτιο της παρέλασης.

Η διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών στον Αττικό ουρανό

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η επετειακή διεύλευση των θρυλικών Spitfire

Στην έναρξη της παρέλασης έγινε η πρώτη επετειακή διέλευση των θρυλικών Supermarine Spitfire.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η διέλευση των τμημάτων του Πολεμικού Ναυτικού

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ)

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν μέσα του μηχανοκίνητου Πεζικού, τα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian, τα επιβλητικά άρματα μάχης Leopard, το μηχανοκίνητο Πυροβολικό, το αντιαεροπορικό πυροβολικό, το Μηχανικό, οι Διαβιβάσεις, μία διμοιρία Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής (ΠΒΧ) Άμυνας, το Υγειονομικό, τα αντιαεροπορικά συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας «PATRIOT» και «ΒΕΛΟΣ».

Επίσης παρέλασαν σε άρτιους σχηματισμούς πεζοπόρα τμήματα των Τριών Όπλων και των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS)

Την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και ακολούθησαν τα εθελοντικά σώματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσει την παρέλαση.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η Φιλαρμονική της Κέρκυρας «Μάντζαρος»

Στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα συμμετείχε φέτος, για πρώτη φορά, η διάσημη Φιλαρμονική της Κέρκυρας «Μάντζαρος», προσκεκλημένη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε νωρίτερα στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες του Απελευθερωτικού Αγώνα.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με την επίσημη έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS)

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS)

Κανονιοβολισμοί στον Λυκαβηττό

Ακολούθησαν κανονιοβολισμοί από τον λόφο του Λυκαβηττού.

(ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS)

Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο

Λόγω της παρέλασης έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπή κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους.

25η Μαρτίου: Στις 11.00 η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση – Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Διαβάστε ακόμη:

25η Μαρτίου: Το εντυπωσιακό σόου με 250 drone που φώτισε τον αττικό ουρανό – Βίντεο

25η Μαρτίου: Στα γαλανόλευκα το δημαρχείο Αθηνών – Φωταγωγήθηκε με την ελληνική σημαία (φωτογραφίες)

Ελληνική σημαία 1,5 στρέμματος υψώθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου