Σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γιορτάζουν οι: Οι Άγιοι επτά Ιερομάρτυρες στην Χερσώνα, Άγιοι Εφραίμ, Βασιλεύς, Ευγένιος, Αγαθόδωρος, Ελπίδιος, Καπίτων και Αιθέριος.
Τιμούνται επίσης οι Όσιος Λαυρέντιος ο κτήτορας της Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης στη Σαλαμίνα, Όσιος Παύλος ο Απλούς, Άγιος Εφραίμ ο Πατριάρχης Αντιόχειας.
«Χρόνια πολλά» σήμερα λέμε στον: Ευγένιο, Ευγένη.
Η παράδοση της Τσικνοπέμπτης
Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.
Να σημειωθεί ότι στην πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου (Απολυτή) σταματάει η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα ισχύει. Έτσι η Τσικνοπέμπτη θεωρείται γιορτινή μέρα.
Το όνομά της το πήρε από την τσίκνα, αφού παραδοσιακά καταναλώνεται ψητό κρέας.
Ακολουθεί η εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου, κατά την οποία τρώμε οτιδήποτε άλλο εκτός από κρέας, με έμφαση στα γαλακτοκομικά και μετά αρχίζει η νηστεία της Σαρακοστής.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












