Skip to main content

Αγρότες: Σύσταση ΕΛ.ΑΣ. προς οδηγούς για αποφυγή μετακινήσεων στο κέντρο της Αθήνας

EUROKINISSI

Λόγω των μέτρων της τροχαίας, στο πλαίσιο της αγροτικής κινητοποίησης στην πρωτεύουσα

Σύσταση προς τους οδηγούς για αποφυγή μετακινήσεων στο κέντρο της Αθήνας απηύθυνε η ΕΛΑΣ, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται από την τροχαία, στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων στην πρωτεύουσα.

Σε δήλωσή του, ο προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.), Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου, ανέφερε ότι «λόγω των τροχονομικών μέτρων που λαμβάνουμε σήμερα, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους κεντρικούς οδικούς άξονες και συγκεκριμένα περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Συντάγματος, ιδίως μετά τη μία το μεσημέρι έως και την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, «όπως σας έχουμε ήδη ανακοινώσει, η κίνηση των αγροτών θα πραγματοποιηθεί μέσω της Λεωφόρου Κηφισού ώστε να εισέλθουν με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στη Λεωφόρο Αθηνών με προορισμό το Σύνταγμα».

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν κατά περίπτωση διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της κίνησης, πρόσθεσε ο κ. Αναγνώστου και κατέληξε: «Υπενθυμίζουμε ότι οι πολίτες σε περίπτωση ύπαρξης εξαιρετικού λόγου μετακίνησης μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης για τη λήψη οδηγιών».

Φορητά συστήματα επιτήρησης

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, με τις υπ’ αριθμ. 7512/3/516-α΄ και 7512/3/517 από 20/02/2024 Αποφάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητών συστημάτων επιτήρησης του Π.Δ. 75/2020, από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (κάμερες χειρός) και την Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων/Δ.Α.Α. (κάμερες που εφαρμόζουν στο σώμα – body worn cameras), κατά την υλοποίηση από στελέχη των Υπηρεσιών τους, του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στο πλαίσιο δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, στην περιοχή της Αθήνας που περικλείεται από τις Λεωφόρους/οδούς: Αχαρνών, Μάγιερ, Λιοσίων, Κων. Παλαιολόγου, Ακομινάτου, Καρόλου, Πλατεία Καραϊσκάκη, Δεληγιώργη, Π. Τσαλδάρη, Σοφοκλέους, Αθηνάς, Πλατεία Μοναστηρακίου, Μητροπόλεως, Καπνικαρέας, Αδριανού, Ναυάρχου Νικοδήμου, Σουρή, Λ. Βασ.  Αμαλίας, Λ. Βασ.  Όλγας, Λ. Βασ.  Κωνσταντίνου, Ηρώδου Αττικού, Κουμπάρη, Πλατεία Κολωνακίου, Σκουφά, Χαρ. Τρικούπη – Καλλιδρομίου – Σπ. Τρικούπη – Μετσόβου – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Ηπείρου – Αχαρνών, από την 15:00 ώρα της 20/02/2024 έως την 01:00 ώρα της 21/02/2024.

Πλησιάζουν στην Αθήνα τα τρακτέρ

Υπενθυμίζεται ότι με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα, λεωφορεία και Ι.Χ. αυτοκίνητα συρρέουν στην Αθήνα οι αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας, προκειμένου να δώσουν το «παρών» στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στο Σύνταγμα.

Στόχος του συλλαλητηρίου, που αναμένεται να είναι από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τους αγρότες, θα φτάσουν στην Αθήνα περισσότερα από 150 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Λόγω του αγροτικού συλλαλητηρίου η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη για τις μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κομβόι των τρακτέρ αναμένεται να βρίσκεται στις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί στις 18:30 να πραγματοποιηθεί πορεία έως το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Αναλυτικά, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Διαβάστε επίσης:

Αγρότες: Τα μέτρα της τροχαίας για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα – Οι δρόμοι που θα είναι κλειστοί (χάρτης)