Skip to main content

Έβρος: Κινητοποιήσεις των αγροτών σε Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ)

Δυναμικές κινητοποιήσεις από τους αγρότες

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες της Αλεξανδρούπολης σε συγκέντρωση, που πραγματοποιούν, στο δημοτικό κατάστημα Φερών.

Στην ανακοίνωσή τους ζητούν να συναντηθούν με όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Η κυβέρνηση, στέλνει μήνυμα στους αγρότες που ενισχύουν τα μπλόκα πως δεν επιδιώκει την ένταση και ακούει τα αιτήματα».

Σύμφωνα εξάλλου με κυβερνητικές πηγές, στην διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία ενώ κατέστη σαφές ότι η πόρτα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή.

Στον χορό των κινητοποιήσεων για τον νομό Έβρου συμμετέχουν οι αγρότες του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Διδυμοτείχου με περισσότερα  από 80 τρακτέρ και νταλίκες να συγκεντρώνονται στον περιφερειακό δρόμο της πόλης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το  Σάββατο και παρά τη βροχή πλήθος αγροτών συγκεντρώθηκε έξω από το Δημαρχείο Διδυμοτείχου, όπου με παρατεταγμένα τα τρακτέρ, η επιτροπή αγώνα επέδωσε σε εκπρόσωπο του Δήμου τα αιτήματα των αγροτών που είναι, όπως τα παρουσιάζει η ΕΡΤ. :

  1. Αναθεωρηση της ΚΑΠ και σωστή κατεύθυνση και άμεση πληρωμή του πρώην πρασινίσματος.

2. Κόστος παραγωγής. Οι περισσότεροι αγρότες –κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο χρέος σε γεωπόνους, τράπεζες, ΤΟΕΒ, βενζινάδικα λόγω της μειωμένης ΚΑΠ  κατά 40% αλλά και της χαμηλής τιμής των αγροτικών προϊόντων, τα οποία σημειωτέων φεύγουν από τον παραγωγό με μια συγκεκριμένη τιμή και καταλήγουν στον καταναλωτή σε υπερβολικά μεγάλη .Για το λόγο αυτό ζητούν άμεσα ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

3. Αγροτικό ντίζελ: Να δίνεται άμεσα στην αντλία μέσα από την δήλωση ΟΣΔΕ και όχι με τη μορφή επιδότησης

4. Η άμεση ένταξη της καλλιέργειας ηλίανθου στα οικολογικά σχήματα ειδάλλως γίνεται ασύμφορη με αποτέλεσμα μια παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής να εξαφανίζεται .

5. Να επανέλθει πλήρως η συνδεδεμένη ανταποδοτικότητα γάλακτος για τους κτηνοτρόφους.

Η πορεία των αγροτικών μηχανήματων ολοκληρώθηκε ήρεμα ενώ όπως τονίζεται σε δήλωση του μέλους του Αγροτικού Συλλόγου Βαγγέλη Λιολιούδη, αναμένουν τις αποφάσεις των επιτροπών των υπολοίπων Συλλόγων του νομού για να συμπορευτούν μαζί τους.