Skip to main content

Β. Κικίλιας: Αύριο ανακοινώσεις για σχολεία και πιθανότητα τηλεργασίας, λόγω της κακοκαιρίας

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Το υπουργείο εν αναμονή της επικαιροποίησης των μετεωρολογικών δεδομένων για τις τελικές αποφάσεις

«Ανα 6 ώρες κι ανά 12 ώρες αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας,κατά τις διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτική Προστασία, ενόψει της αναμενόμενης κακοκαιρίας, ζητώντας από όλους  «να είναι επαγγελματίες και σοβαροί στον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς την έντασή τους και το μέγεθός τους».

Ο κ. Κικίλιας συνέστησε σε όλους προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία, ενώ επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου αύριο στις 12 το μεσημέρι όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τυχόν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Καιρός: Χιόνια στην Αττική, ακόμη και στην Κρήτη Δευτέρα και Τρίτη

«Θα πραγματοποιηθεί και άλλη σύσκεψη των επιστημόνων και των μετεωρολόγων αύριο στις 12, προκειμένου να αποφασίσουμε σταδιακά ποιες θα είναι οι απαγορεύσεις και με ποια κριτήρια ενδεχομένως θα έχουμε αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν και θα αφορούν και τον γενικό πληθυσμό  Σε κάθε περίπτωση τα βασικά πρέπει να επαναλαμβάνονται» σημείωσε ο υπουργός.

Όπως σημείωσε η πρόγνωση αυτήν την στιγμή αφορά πιθανές χιονοκαταιγίδες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ανέμους 9 και 10 μποφόρ, πιθανές κατολισθήσεις, ενδεχομένως στην Κρήτη, καθώς και πτώσεις δέντρων, που αφορούν, όπως είπε, και τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

«Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν πάλι αύριο το πρωί σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία και με την πιθανή ή όχι τηλεργασία στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα. Γενικώς η σύστασή μας είναι προσοχή για αυτές τις επόμενες ώρες και μέρες. Η πρόληψη είναι καλύτερη και πιο ισχυρή από την αντιμετώπιση. Επομένως, αν δεν υπάρχει λόγος μετακίνησης και επιβάρυνσης, αυτό θα το συνιστούσαμε. Θα περιμένετε μέχρι αύριο για να ακούσετε την επικαιροποίηση των μετεωρολογικών δεδομένων και τις τελικές αποφάσεις», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Σε κόκκινο συναγερμό

Τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα ορεινά της Εύβοιας και ήδη χιονίζει από το βράδυ της Κυριακής στα χωριά Σέτα και Στενή, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Το σύνολο των δυνάμεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων έχουν τεθεί σε επιφυλακή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται και τα μηχανήματά στη νότια Φθιώτιδα και στους δήμους Καμένων Βούρλων και Λοκρών, ενώ στο Μαρτίνο έχουν συγκεντρωθεί πολλά εκχιονιστικά για να παρέμβουν όταν χρειαστεί.

Αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αθήνα

Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων ξεκίνησε από τις 10 τη νύχτα, απόψε, Κυριακή 28 Ιανουαρίου,  η απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέων οχημάτων  στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών , λόγω της έναρξης της κακοκαιρίας που θα επελαύνει στην χώρα το επόμενο τριήμερο.

Επίσης, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία – Χιόνια και στην Αττική

Η κακοκαιρία πλήττει ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής  με χιονοπτώσεις  αρκετές περιοχές της χώρας και την Πάρνηθα.

Από αύριο Δευτέρα, περιμένουμε χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και στα ορεινά νησιωτικών τμημάτων του Αιγαίου και της Κρήτης, με περαιτέρω  αλλά και στην Αττική.  Η ημέρα με τις πιο έντονες  χιονοπτώσεις δείχνει να είναι η Τρίτη αλλά και οι πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά σε όλη τη χώρα, της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου

Γενικότερα θα πληγούν περιοχές της Αττικής, Αττικοβοιωτίας, κομμάτι της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Κρήτης.