Skip to main content

Καιρός: Χιόνια στην Αττική, ακόμη και στην Κρήτη Δευτέρα και Τρίτη

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά - Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια, αλλά η Αττική – όπως και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας – αρνούνταν πεισματικά να ντυθούν στα λευκά. Ο χειμώνας όμως έφτασε. Και το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει αισθητά τα επόμενα 24ωρα. Μάλιστα κάποια σχολεία θα μείνουν κλειστά. 

Ήδη χιονίζει από το βράδυ της Κυριακής στα χωριά Σέτα και Στενή της Ευβοιας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo, αύριο Δευτέρα, περιμένουμε παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και στα ορεινά νησιωτικών τμημάτων του Αιγαίου και της Κρήτης, με περαιτέρω επιδείνωση από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 6-8 μποφόρ στο Αιγαίο και ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά τόπους και κατά περιόδους και παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα γενικευτούν και θα ενταθούν.

Β. Κικίλιας: Αύριο ανακοινώσεις για σχολεία και πιθανότητα τηλεργασίας, λόγω της κακοκαιρίας

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τρίτη χιονόπτωση θα εκδηλωθεί επίσης σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και αρκετό κρύο τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και της Εύβοιας, στα ορεινά των Σποράδων και στα ορεινά της Κρήτης. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε τμήματα της Μαγνησίας, της Βόρειας Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Από τις βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, τα φαινόμενα κατά τόπους θα ενταθούν και χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν περιοχές της ανατολικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο, τα ορεινότερα τμήματα των Κυκλάδων και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν, στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας έως και την Τετάρτη. 

Σταθερά κάτω από το μηδέν ο υδράργυρος

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί:

  • στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως 4 βαθμούς
  • στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -4 έως 8
  • στην Ήπειρο από -2 έως 11
  • στη Θεσσαλία από -3 έως 9 βαθμούς
  • στα ανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 9, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 10-11 βαθμούς
  • στα Επτάνησα από 4 έως 12, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου
  • στις Σποράδες από 3 έως 8 βαθμούς
  • στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 6 έως 10-12 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ και προοδευτικά τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σε επαγρύπνηση η Πολιτική Προστασία

Επαγγελματισμό και σοβαρότητα απ’ όλους ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενόψει της κακοκαιρίας, μετά την ολοκλήρωση διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτική Προστασία.

Ο κ. Κικίλιας συνέστησε σε όλους προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία, ενώ επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου αύριο στις 12 το μεσημέρι όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τυχόν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Να θυμίσουμε ότι λόγω χιονόπτωσης διακόπηκε ήδη η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, στις Αχαρνές, από το ύψος του τελεφερίκ.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ ένταση των χιονοπτώσεων στο λεκανοπέδιο αναμένεται από το απόγευμα της Δευτέρας στα ορεινά και ημιορεινά και από το βράδυ σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).