Skip to main content

Ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων σε Λάρισα και Καρδίτσα

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Στην Καρδίτσα οι αγρότες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών

Ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων επικράτησε νωρίτερα σήμερα σε Λάρισα και Καρδίτσα, εν μέσω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα.

Στην Καρδίτσα τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν οι αστυνομικοί εμπόδισαν τους αγρότες να περάσουν με τα τρακτέρ τους στον αυτοκινητόδρομο Ε65. Οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν με κλούβες την πρόσβαση στο σημείο, υπήρξαν διαμαρτυρίες από τους αγρότες και οι δύο πλευρές συνεπλάκησαν. Οι αστυνομικοί έριξαν κρότου λάμψης, ενώ προχώρησαν και σε περιορισμένη χρήση χημικών για να απομακρύνουν τους αγρότες.

Τελικά οι αγρότες ανέβηκαν με τα πόδια και έκλεισαν τον Ε-65, τονίζοντας πως θα παραμείνουν στον αυτοκινητόδρομο όσο χρειάζεται. «Είναι ώρα ευθύνης. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε. Όλοι στον αγώνα για να έχουμε εισόδημα επιβίωσης, να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας» ανέφεραν στις ομιλίες τους.

Αλλά και στον Πλατύκαμπο, οι αγρότες του νόμου Λάρισας επιχείρησαν να βγουν στην Εθνική Οδό για να προχωρήσουν σε συνέλευση, ωστόσο απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στη σημερινή κινητοποίηση στον κόμβο συμμετέχουν αγρότες από τη Λάρισα, αλλά και από τα χωριά των Δήμων Αγιάς και Κιλελέρ.

Οι διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου

Οι αγρότες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα όπως και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται κατά 100% η παραγωγή, αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους.

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε ότι η σημερινή κινητοποίηση έχει στόχο να αναδείξει τα προβλήματα των αγροτών. Σημείωσε πως οι αγρότες περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με κινητοποιήσεις στην εθνική οδό και στήσιμο μπλόκου.

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καρδίτσα λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων

Λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας και για λόγους ασφαλείας, ανακοινώθηκε πως απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, στα ακόλουθα σημεία:

  • στην Επαρχιακή Οδό Καρδίτσας – Λάρισας, από την 8η χ/θ (ισόπεδος κυκλικός κόμβος Δέλτα Παλαμά) έως την 11η χ/θ (1η διασταύρωση Ματαράγκας – έξοδος ΒΙ.ΠΕ.),
  • στην Ε.Ο. Καρδίτσας – Λαμίας, από την 8η χ/θ (ισόπεδος κυκλικός κόμβος Δέλτα Παλαμά) έως την 15η χ/θ (διασταύρωση Καρποχωρίου – αερογέφυρα Σοφάδων).

Στη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας από και προς Λάρισα:

Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο Δέλτα Παλαμά, μέσω των Τ.Κ. Γοργοβιτών – ΒΙ.ΠΕ. και είσοδο στην Επ. Ο. Καρδίτσας – Λάρισας (ύψος 1ης διασταύρωσης Ματαράγκας) και αντίστροφα.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας από και προς Λαμία:

Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο Δέλτα Παλαμά, μέσω των Τ.Κ. Αγίων Θεοδώρων, Καρποχωρίου και είσοδο στην Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας – Ν. Μοναστηρίου (ύψος αερογέφυρας Σοφάδων) και αντίστροφα.