Skip to main content

Μονή Μυρελαίου στην Κωνσταντινούπολη: Ένα πλούσιο ελληνικό μοναστήρι με ταραχώδη ιστορία- Το καθολικό έχει μετατραπεί σε τζαμί

Χαρακτικό της Μονής Μυρελαίου ενώ είχε μετατραπεί σε τέμενος, το 1877 (πηγή: «Βυζαντιναί μελέται Τοπογραφικαί και ιστορικαί», Αλέξανδρος Πασπάτης, Τυπογραφείο Αντωνίου Κορομηλά, Βιβλιοπωλείο των Αδελφών Δεσπάστα, Κωνσταντινούπολη)

H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μυρελαίου βρίσκεται στην Άνω Βάθεια Ευβοίας

Ένας όμορφος ελληνικός χριστιανικός ναός που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ρωμανό Α’ Λεκαπηνό για να γίνει ταφική εκκλησία και καθολικό της Μονής του Μυρελαίου στην Κωνσταντινούπολη –αρχικά ήταν γυναικείο μοναστήρι σύμφωνα με τα κείμενα για τον βίο του Αγίου Ανδρέα τον διά Χριστόν σαλό–, ο ομώνυμος ναός λειτουργεί σήμερα ως τέμενος με το όνομα Μποντρούμ Τζαμί και αφού έχει περάσει κυριολεκτικά διά πυρός και σιδήρου αιώνες τώρα.

Βρίσκεται στο Δήμο Φατίχ της Πόλης, στη συνοικία Λαλελί, κοντά σε μια πολύ στενή δίοδο περικυκλωμένη από ψηλά τείχη, κυπαρίσσια και κατοικίες.

Ο ναός εκτιμάται πως ιδρύθηκε το 920 και ήταν σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου τύπου, που χαρακτήριζε την κωνσταντινουπολίτικη σχολή. Είχε πλούσιο διάκοσμο που όμως δεν διατηρήθηκε έως σήμερα. Μετατράπηκε σε τζαμί λίγες δεκαετίες μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και ήταν γνωστό ως Μποντρούμ Τζαμί λόγω του υπόγειου χώρου που υπήρχε στην υποδομή του, ή Μεσίχ Πασά Τζαμί προς τιμήν του μεγάλου βεζίρη Μεσίχ Αλί Πασά που το μετέτρεψε σε λατρευτικό χώρο.

Διαβάστε περισσότερα