Ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ δήλωσε ότι η Βαγδάτη και μόνον αυτή θα αποφασίσει για τη χρονική στιγμή και την κλίμακα της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, έπειτα από τα αντιφατικά μηνύματα από αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά το πότε θα αρχίσει.
«Η διαδικασία της απελευθέρωσης θα είναι αμιγώς ιρακινή υπόθεση σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, τα όπλα και τον εξοπλισμό», δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας, Χάλεντ Αλ Ομπέιντι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Γιλμάζ.
«Κανείς (άλλος) δεν θα ασχοληθεί με αυτό. Αυτή είναι δική μας μάχη, ο πόλεμος του ιρακινού στρατού», είπε ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας. «Ο ρόλος της αμερικανικής συμμαχίας είναι να παρέχει αεροπορική υποστήριξη, αυτό έχει συμφωνηθεί», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε νωρίτερα ότι η Άγκυρα έστειλε αυτή τη εβδομάδα στη Βαγδάτη δύο αεροπλάνα με στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ζήτησε το Ιράκ.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επισήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει περαιτέρω στήριξη.
«Συμπαραστεκόμαστε στο Ιράκ στην οποιαδήποτε επιχείρησή του να κινηθεί εναντίον της Μοσούλης. Η Τουρκία είναι έτοιμη να δώσει κάθε είδους βοήθεια στη συλλογή πληροφοριών και την επιμελητειακή υποστήριξη στο Ιράκ στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ισμέτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.
Την Τρίτη, ο νέος υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Άστον Κάρτερ δήλωσε ότι η αρχική ενημέρωση για τον χρόνο έναρξης της επίθεσης ήταν ανακριβής, ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να αποκαλύπτουν τέτοιους σχεδιασμούς.
Η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), το μικτό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι η επίθεση μπορεί να αρχίσει τον Απρίλιο ή τον Μάιο και σε αυτή θα πάρουν μέρος 20.000 έως 25.000 στρατιώτες. Όμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί κατόπιν ότι η έναρξη της επίθεσης μπορεί να αναβληθεί για το φθινόπωρο.
Η ανακατάληψη της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης στο βόρειο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, θα αποτελούσε μια σημαντική νίκη για τις ιρακινές δυνάμεις.
Η Μοσούλη είναι τώρα υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν ανακηρύξει ένα «χαλιφάτο» που περιλαμβάνει εδάφη της ανατολικής Συρίας, του δυτικού και βόρειου Ιράκ, καθώς και δύο πόλεις της Λιβύης.