Skip to main content

Πολιτική Προστασία: Νέο υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο στην Περιφέρεια Αττικής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πατούλης: Παραδίδουμε στους πολίτες, στους δήμους και την Πολιτεία μία σημαντική δομή στον τομέα της πρόληψης, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα»

Σε λειτουργία τέθηκε το νέο, υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και έγκαιρης προετοιμασίας του Λεκανοπεδίου στον τομέα της αντιμετώπισης των έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Το κέντρο εγκαινιάστηκε χθες βράδυ από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ευάγγελο Τουρνά, παρουσία δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων, μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας και πλήθους κόσμου.

Το έργο του κέντρου

Αυτή η προηγμένη τεχνολογική εγκατάσταση με άξονα το τρίπτυχο πρόληψη / ετοιμότητα-προετοιμασία / ανθεκτικότητα, λειτουργεί ως κέντρο για τη στρατηγική λήψη αποφάσεων και τον συντονισμό πόρων, επιτρέποντας τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την αποτελεσματική διαχείριση έκτακτων αναγκών έναντι φυσικών και λοιπών κίνδυνων σε ολόκληρη τη χωρική επικράτεια της Περιφέρειας Αττικής.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί έναν δυναμικό, ζωντανό και διαρκώς εξελισσόμενο οργανισμό, οποίος έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει συνεχώς, πρότυπες τεχνολογίες αιχμής, νέα επιστημονική γνώση και σύγχρονες βέλτιστες πρακτικές.

Το κέντρο αυτό αποτελεί μεταξύ άλλων, έναν δυναμικό κόμβο πληροφόρησης και εφαρμογής της νέας παραγόμενης επιστημονικής γνώσης, ξεπερνώντας τα στατικά όρια της απλής διαχείρισης και της αποτύπωσης των καταστροφών. Στις δυνατότητές του συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασισμένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, υπερσύγχρονες κάμερες, ειδικοί αισθητήρες και δυναμικοί χάρτες πολλαπλής πληροφόρησης, αποτελώντας έτσι ένα από τα πιο πλήρη και σύγχρονα συστήματα λήψης αποφάσεων, όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και πανευρωπαϊκά.

«Αυτό το σύγχρονο έργο που οραματιστήκαμε και κάναμε πράξη αντιπροσωπεύει την παρακαταθήκη μας για μια ασφαλή και ανθεκτική Περιφέρεια έναντι της κλιματικής κρίσης. Παραδίδουμε στους πολίτες, στους δήμους και την Πολιτεία μία υπερσύγχρονη δομή, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα» επισήμανε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του.

Όπως σημείωσε, «είναι η απάντησή μας στις σύγχρονες προκλήσεις και ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες της Αττικής μας. Με σύγχρονες τεχνολογίες και συστήματα, ενισχύουμε την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς υπογράμμισε πως ο στόχος της δημιουργίας του νέου κέντρου είναι διττός. Αφενός η επιμόρφωση των πολιτών, αφετέρου η καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών καταστροφών. «Οφείλουμε να δράσουμε όλοι προκειμένου να οχυρωθούμε αποτελεσματικότερα έναντι της κλιματικής κρίσης» τόνισε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να εστιάσουμε όλοι στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της ενδυνάμωσης των δυνάμεων καταστολής».

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως βασικός στόχος της πολιτείας και όλων των αρμόδιων φορέων πρέπει να είναι η μείωση της τρωτότητας και παράλληλα η αύξηση της ανθεκτικότητάς μας. Όπως τόνισε, το επιχειρησιακό αυτό κέντρο είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση της διακινδύνευσης των πολιτών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής μέσω διαφόρων προγραμμάτων, στα οποία  συμμετείχαν όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αττικής και εστίασε στο master plan εκτίμησης κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΕΚΠΑ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το οποίο έγινε για πρώτη φορά στη χώρα. «Υπάρχουν πλέον νέοι κίνδυνοι οι οποίοι απαιτούν εξελιγμένα επιχειρησιακά σχέδια», παρατήρησε.

Εκπροσωπώντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο, η επιστημονική συνεργάτιδα της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Α. Τσούνη εστίασε επίσης στην κατάρτιση του επιχειρησιακού master plan από την Περιφέρεια Αττικής, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πρότυπο μελέτης, η οποία μάλιστα, όπως ανέφερε, παρουσιάζεται σε ανάλογες περιστάσεις και στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Δρ. Β.Κ. Καραστάθης, αν. διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Δ. Διαγούρτας, γεωφυσικός της εταιρείας satways, οι οποίοι παρουσίασαν σύγχρονες υπηρεσίες και μελέτες με βασικό στόχο την αποτελεσματικότερη πολιτική προστασία της Αττικής.

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Αττικής από τον Μάρτιο του 2021 έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), για την εκπόνηση έρευνας με τίτλο «Εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής».

Ο σκοπός της σύμβασης είναι η κατάρτιση εκθέσεων για τον κίνδυνο πλημμύρας, πυρκαγιάς και σεισμού σε επιλεγμένες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, η δημιουργία κατάλληλου γεωπληροφοριακού διαδικτυακού συστήματος και η οργάνωση των παραγομένων πληροφοριών στο εν λόγω σύστημα. Επιπλέον, στοχεύει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των εμπλεκομένων στην Πολιτική Προστασία οργάνων, υπηρεσιών και φορέων καθώς και στην απρόσκοπτη πρόσβαση τους στην παραγόμενη επιστημονική γνώση, τις πληροφορίες και τα παραδοτέα του έργου.

Επιπλέον, η Περιφέρεια, με την αυτοτελή διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, συμμετέχει ενεργά σε δύο ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία αναπτύσσουν ιδιαίτερα πρωτοποριακά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης (MR-IEWS) βασισμένα στην εκτίμηση πολλαπλής διακινδύνευσης συνδυάζοντας τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε έκτακτες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών, κλιματικών και γεωφυσικών φαινομένων.

Τα αποτελέσματα και η παραγόμενη γνώση της έρευνας, που προκύπτουν από την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων αξιοποιούνται ήδη από τις αρχές και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ενώ παράλληλα ενσωματώνονται διαρκώς στο πληροφοριακό σύστημα του νέου Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.