Skip to main content

Πώς δρούσε η σπείρα που έκλεβε-ανατίναζε ΑΤΜ τραπεζών

Τα όπλα, χρήματα και λοιπά αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή των μελών της σπείρας που ανατίναζε ΑΤΜ / Φωτογραφία: ΕΛ.ΑΣ.

Άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις ΑΤΜ τραπεζών σε διάφορες περιοχές της χώρας έφθασε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συνελήφθησαν 3 μέλη της, ηλικίας 26, 27 και 28 ετών, οι οποίοι, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2023, έκλεβαν οχήματα με τα οποία μετέβαιναν σε επαρχιακές περιοχές, όπου, χρησιμοποιώντας τροχούς κοπής μετάλλων ή τοποθετώντας εκρηκτικές ύλες, παραβίαζαν ΑΤΜ με σκοπό να αφαιρέσουν τα χρήματα που περιείχαν.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «για άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων, που επιδείκνυαν ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου που δρούσαν».

Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν Α.Τ.Μ. παλαιού τύπου, εγκατεστημένων κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και σε χώρους εκτός καταστημάτων τραπεζών, τα οποία συνήθως εφοδιάζονται με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον χώρο, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα μεγάλου κυβισμού που αφαιρούσαν από τις γύρω περιοχές, ενώ στη συνέχεια διερρήγνυαν τα μηχανήματα, με χρήση τροχού κοπής μετάλλων και, προκαλώντας έκρηξη με στέρεες εκρηκτικές ύλες, αποκτούσαν πρόσβαση στις κασετίνες φύλαξης χρημάτων τις οποίες αφαιρούσαν αυτούσιες ή μόνο το χρηματικό ποσό που περιείχαν.

Από τις εκρήξεις, μάλιστα, προκαλούνταν μεγάλες φθορές σε χώρους πλησίον των ΑΤΜ, ενώ ελλόχευε κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα ή και της ζωής των εργαζομένων φύλαξης των χώρων όπου ήταν τοποθετημένα τα μηχανήματα.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησης και σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, χρησιμοποιώντας λευκές φόρμες εργασίας με κουκούλες κατά την τέλεση των πράξεων, ενώ στη συνέχεια πυρπολούσαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν ή τους τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες.

Για την ελεύθερη διοχέτευση στην αγορά των χρηματικών ποσών που αφαιρούσαν, χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο του «ξεπλύματος» μέσω τυχερών παιχνιδιών σε καζίνο, καθώς και μέσω του χώρου της μουσικής βιομηχανίας στον οποίον δραστηριοποιούνταν ένα από τα μέλη (ως τράπερ).

Τα μέλη της είχαν «προκλητικά πολυτελή βίο», τον οποίο επιδείκνυαν με κάθε ευκαιρία τόσο στις καθημερινές τους συναναστροφές, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης/

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 10 περιπτώσεις εκρήξεων ΑΤΜ σε Εύβοια, Βοιωτία, Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία, καθώς και 7 κλοπές οχημάτων, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπολογίζεται στο ποσό των 710.000 ευρώ.

Η επιχείρηση για τον τερματισμό της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στην περιοχή του Καματερού. Προηγουμένως, αφού είχαν προβεί σε ακόμη μία διάρρηξη ΑΤΜ στην περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, όπου αφαίρεσαν 198.515 ευρώ και διέφυγαν με αυτοκίνητο, που εγκατέλειψαν κατά τη διαδρομή τους.

Ωστόσο, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς κατά την προσπάθειά τους να εισέλθουν εντός του ορμητηρίου τους, όπου και συνελήφθησαν.

Συνολικά από σωματικές έρευνες και έρευνες σε οχήματα, οικίες και στο ορμητήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 206.570 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ, 1 κιλό και 518 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης, πολεμικό τυφέκιο τύπου M16, πιστόλι, φυσίγγια, 4 πυροκροτητές, πυραγωγό σχοινί, εξοπλισμός αφαίρεσης οχημάτων, μεταλλικός τροχός κοπής, διαρρηκτικά εργαλεία, σπρέι χρώματος, ρουχισμός, φακοί κεφαλής, κινητά και κλειδιά οχημάτων.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ερευνών, συνελήφθη συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των δραστών, για παράβαση του νόμου περί όπλων, αφού εντός της οικίας του, την οποία επισκεπτόταν συχνά ο εν λόγω δράστης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 πιστόλια και πλήθος φυσιγγίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, με δικογραφία σε βάρος τους, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εκρήξεις, παραβάσεις σχετικά με εκρηκτικές ύλες και όπλα, πλαστογραφία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι αστυνομικές έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής δράσης τους και την εξιχνίαση περισσότερων περιπτώσεων όπου τυχόν εμπλέκονται συνεχίζονται.