Skip to main content

Κακοκαιρία Bettina: Στα λευκά πόλεις και χωριά στη βόρεια Ελλάδα – Πού θα χιονίσει την Κυριακή

Φωτ. Νικόλας Μήτκας μέσω Facebook/ Forecast Weather Greece

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για τους θυελλώδεις ανέμους - Πού καταγράφονται προβλήματα

Χιονοπτώσεις έφερε σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας η κακοκαιρία Bettina, με τις πόλεις της Φλώρινας και της Κοζάνης να «ντύνονται» στα λευκά.

Στη Δυτική Μακεδονία, εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδη, «χιονίζει έντονα αυτή την ώρα μέσα στην πόλη της Κοζάνης και στη Φλώρινα. Σε όλο τον οδικό άξονα της περιοχής έχουμε έντονη χιονόπτωση. Μηχανήματα της Περιφέρειας ήδη πραγματοποιούν τον αποχιονισμό του εθνικού και επαρχιακού δικτύου».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τροχαία πραγματοποιεί ελέγχους και σταματά τους οδηγούς που δεν έχουν χιονολάστιχα.

Ο αποχιονισμός θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και όσο διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Από την αρχή του φαινομένου, όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλατιέρες έριξαν τόνους αλατιού για να μην παγώσουν οι δρόμοι.

Καϊμακτσαλάν: Απεγκλωβίστηκαν 42 επιβάτες λεωφορείου

Λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, λεωφορείο με 42 επιβάτες παρέμεινε αποκλεισμένο επί περίπου 1,5 ώρα στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν. Στο σημείο μετέβησαν εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Έδεσσας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ιορδάνης Τζαμτζής, «ήδη προχωράει η διαδικασία απεγκλωβισμού του λεωφορείου και την επόμενη ώρα θα έχει ολοκληρωθεί. Οι επιβάτες είναι από τη Λιβαδειά και τώρα μεταφέρονται στον Νέο Άγιο Αθανάσιο και από εκεί θα πάνε στο Λουτράκι Πέλλας. Οι 33 επιβάτες είναι ήδη κάτω στο χωριό και οι υπόλοιποι εννιά είναι στον δρόμο».

«Μόλις ειδοποιηθήκαμε ανεβήκαμε πάνω και τους δώσαμε κουβέρτες, δεν χρειάστηκε να τους προσφέρουμε τροφή, διότι έγινε άμεσα η μεταφορά τους. Στο σημείο βρίσκονται δύο μηχανήματα αποχιονισμού και προχωράει η διαδικασία απεγκλωβισμού με τη βοήθεια της πυροσβεστικής και της αστυνομίας», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Πλάκα Βελβεντού: Επιχείρηση για τον εντοπισμό ορειβατών

Προβλήματα στην Ήπειρο

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, καθώς και στη Μηλιά Μετσόβου.

Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι που σαρώνουν την Πρέβεζα, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση δένδρων, τόσο περιφερειακά της πόλης όσο και στο κέντρο της, με την Πυροσβεστική να δέχεται αλλεπάλληλες κλήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα δέντρο καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μεγάλα κλαδιά έπεσαν πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ.

Στις 10 το βράδυ διεκόπη η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, καθώς στη θέση Τέροβο έπεσε δένδρο.

Κακοκαιρία Bettina: Ακινητοποιήθηκε τρένο μεταξύ Αφιδνών και Αγίου Στέφανου

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά χωριά του νομού Θεσσαλονίκης

Οι πρώτες νιφάδες έπεσαν και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, με το θερμόμετρο στον Χορτιάτη να έχει υποχωρήσει υπό του μηδενό.

Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού επιχειρούν, κρατώντας ανοιχτό το ορεινό οδικό δίκτυο.

Πέρα από τον Χορτιάτη, νωρίτερα χιόνισε και στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο και το Μελισσοχώρι.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για θυελλώδεις ανέμους

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την κακοκαιρία Bettina, ενώ προειδοποιητικά μηνύματα για τους θυελλώδεις ανέμους εστάλησαν από το 112 σε αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και η Αττική.

Κακοκαιρία Bettina: Μήνυμα 112 και στην Αττική – Σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων

Ενίσχυση ανέμων τις επόμενες ώρες – Ανεκτέλεστα αρκετά ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν αρκετά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, λόγω ισχυρών ανέμων, που σύμφωνα με την ΕΜΥ σε πολλές θαλάσσιες περιοχές αναμένεται να φθάσουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή

Αύριο, Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στην αρχή της ημέρας οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειώνονται και σε πεδινά τμήματα στον Βόρειο Έβρο. Χιονοπτώσεις αναμένονται και σε ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου, όπου πρόσκαιρα και τοπικά χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε ημιορεινά τμήματα της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Παγετός αναμένεται τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας, καθώς και σε ορεινά τμήματα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί:

  • στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 5 βαθμούς,
  • στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -7 έως 9,
  • στην Ήπειρο από -7 έως 10 βαθμούς,
  • στη Θεσσαλία από -6 έως 10,
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -4 έως 12-14 βαθμούς,
  • στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11,
  • στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8 βαθμούς,
  • στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 10 έως 15 βαθμούς,
  • στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 15-16 βαθμούς Κελσίου.

Θυελλώδεις άνεμοι

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές-δυτικές γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ και σταδιακή εξασθένηση κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αύριο, Κυριακή, αναμένεται αίθριος γενικά καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και στα δυτικά έως 7 μπόφορ, με σταδιακή εξασθένηση μετά τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι έως 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος γενικά καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 6 βαθμούς.

Συστάσεις Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απηύθυνε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)