Skip to main content

Μπάιντεν: Να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς

REUTERS/Brittany Hosea-Small

Εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοινωθείσα συμφωνία- «Δεν θα σταματήσω μέχρι να απελευθερωθούν όλοι»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοινωθείσα συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων και την κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

Τα μέρη συμφώνησαν –με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ– να υπάρξει τετραήμερη «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές –κυρίως γυναίκες και παιδιά–, καθώς και να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μερικές από αυτές τις γενναίες ψυχές, που έχουν υπομείνει εβδομάδες αιχμαλωσίας και μια ανείπωτη δοκιμασία, θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους μόλις εφαρμοστεί πλήρως αυτή η συμφωνία», είπε, ευχαριστώντας τους ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ για τις προσπάθειές τους.

«Εκτιμώ τη δέσμευση που έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η κυβέρνησή του για την υποστήριξη μιας εκτεταμένης παύσης για να διασφαλιστεί ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρως και να διασφαλιστεί η παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση του πόνου των αθώων παλαιστινιακών οικογενειών στη Γάζα».

«Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πτυχές αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σκοπεύει να διατηρήσει επαφή με καθέναν από τους προαναφερθέντες ηγέτες για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα εκτελεστεί στο σύνολό της.

«Ως πρόεδρος, δεν έχω μεγαλύτερη προτεραιότητα από το να διασφαλίσω την ασφάλεια των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό—από τις πρώτες στιγμές της βίαιης επίθεσης της Χαμάς—η ομάδα εθνικής ασφάλειας και εγώ συνεργαστήκαμε στενά με περιφερειακούς εταίρους για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των συμπολιτών μας», είπε επίσης ο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως δύο γυναίκες με αμερικανική υπηκοότητα έχουν ήδη απελευθερωθεί και αρκετές ακόμη αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας.

«Δεν θα σταματήσω μέχρι να απελευθερωθούν όλοι», τόνισε.

Διαβάστε ακόμα:

Το Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους – Τι προβλέπει