Skip to main content

Τριαντόπουλος: 82 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 20.000 πλημμυροπαθείς μέχρι τώρα

Πάνω από 32.000 οι αυτοψίες, σε περισσότερες από 330 κοινότητες

Προχωρά «με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς» η διαδικασία της πρώτης αρωγής, μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr, είπε την Παρασκευή από τη Λάρισα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, σε ενημέρωση από κοινού με τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 12 καταβολές πρώτης αρωγής, συνολικού ύψους 82 εκατ. ευρώ σε 20.794 πλημμυροπαθείς πολίτες – νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Από το συνολικό ποσό, τα 62,3 εκατ. ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή για την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες και τη στεγαστική συνδρομή.

Τα 19,8 εκατ. ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Από αυτό το ποσό, περίπου τα 14 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σε περισσότερους από 6.500 αγρότες και κτηνοτρόφους.

«Και όσο έρχονται στοιχεία από την Περιφέρεια, τόσο θα προχωρούν οι καταβολές της πρώτης αρωγής. Και όσο υποβάλλονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, τόσο θα προχωρούν οι καταβολές της πρώτης αρωγής για τις απώλειες σε πάγιο κεφάλαιο. Αποτελεί, ιστορικά, το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ως ενίσχυση μετά από μια φυσική καταστροφή, σε τόσο σύντομους χρόνους, σε τόσο μεγάλο αριθμό δικαιούχων, σε τέτοια μεγάλη διασπορά της φυσικής καταστροφής και, μάλιστα, μετά από συγκεκριμένους ελέγχους και διασταυρώσεις. Και, βέβαια, αυτό το ποσό θα αυξάνεται, καθώς οι ανάγκες των πολιτών είναι μεγάλες. Καθώς η καταστροφή είναι μεγάλη, γι’ αυτό και όλοι οι εμπλεκόμενοι δουλεύουμε εντατικά» ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.

Όπως σημείωσε, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί από τα κλιμάκια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περισσότερες από 32.000 αυτοψίες, τόσο απογραφικές, όσο και επανέλεγχοι, σε περισσότερες από 330 κοινότητες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και το έργο των ελέγχων και των διασταυρώσεων όσον αφορά τα αιτήματα στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, για να φτάσει η ενίσχυση σε όλους τους δικαιούχους.

Ο υφυπουργός επανέλαβε πως οι 60.469 οριστικοποιημένες αιτήσεις στην πλατφόρμα, δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους.

Όπως εξήγησε, αρκετά συχνά οι αιτήσεις υποβάλλονται για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το προβλεπόμενο πλαίσιο, συνοδεύονται από μη σχετικά έγγραφα, αφορούν άσχετες περιπτώσεις από αυτές που καταγράφηκαν από τη διαδικασία. Αυτές, είπε, είναι αιτήσεις που δεν προχωρούν μέσα από τη διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων, αντιθέτως προχωρούν οι αιτήσεις των πολιτών που δικαιούνται την αρωγή του κράτους.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, αλλά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενισχύεται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ένα πλαίσιο που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, αλλά και τον ΕΛΓΑ.

«Και προχωράμε σε δομικές κινήσεις, με εμπροσθοβαρή κατεύθυνση, ώστε να δοθεί η επιχορήγηση του 70% της εκτιμηθείσας ζημίας στις πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο όσο πιο γρήγορα γίνεται» επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος, που απαρίθμησε:

  • Διαμορφώνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα γραφείο διοικητικής υποστήριξης των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής.
  • Δημιουργούνται δομές διοικητικής υποστήριξης και στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου για τη διεκπεραίωση του μεγάλου όγκου υποθέσεων.
  • Προτείνεται, με χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης, η στελέχωση των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας με συμβασιούχους ειδικούς στα πεδία των οικονομικών και της γεωπονίας.
  • Δρομολογείται, με γρήγορες διαδικασίες, η χορήγηση ως προκαταβολή του μισού της τελικής επιχορήγησης, δηλαδή το 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς, σε συνέχεια και της πρώτης αρωγής.
  • Μεγάλος στόχος είναι να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η καταβολή της τελικής επιχορήγησης στις χιλιάδες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δρομολογούνται, πέραν από τα οριζόντια μέτρα, και θα ανανοινωθούν σύντομα, και στοχευμένα μέτρα:

  • Για περιοχές με σημαντική τουριστική κίνηση και δραστηριότητα που επλήγησαν.
  • Προς συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και τοπικές αγορές.
  • Προς συγκεκριμένες αγροτικές περιοχές, αλλά και παραγωγές με μέσο-μακροπρόθεσμη απώλεια παραγωγής και εισοδήματος.

Για τη στέγαση των πολιτών που έχουν πληγεί, προχωρά, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η υλοποίηση όλων των μέτρων.

Συγκεκριμένα:

Προχωρά το σχήμα της προσωρινής στέγασης, με την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, έως 500 ευρώ, μέσα από την πλατφόρμα arogi.services.gov.gr.

Επίδομα για τα ακατάλληλα προς χρήση ακίνητα (αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» ή ως «κόκκινα») έως και δυο χρόνια, μέχρι – ουσιαστικά – να είναι έτοιμο το σπίτι.

Επίδομα για τα ακίνητα με μικρές σχετικά ζημιές (αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως «πράσινα») που δεν είναι εφικτό, όμως, να κατοικηθούν λόγω του ακραία πλημμυρικό φαινομένου, το οποίο – σε εξαιρετικές περιπτώσεις – μπορεί να φτάσει και το ένα έτος.

Παράλληλα, παρέχονται στους δήμους οικίσκοι προς αξιοποίηση από τους συμπολίτες μας, όπου οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Ενεργοποιήθηκε και το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής, για τις ζημιές σε σπίτια και στα λοιπά κτίρια.
Με την κάλυψη από την κρατική αρωγή να αφορά την περίπτωση σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί:

ως «πράσινα», με την αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 18.000 ευρώ,

ως «κίτρινα», με την αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 42.000 ευρώ, και

ως «κόκκινα», με την αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 120.000 ευρώ.

Προβλέπεται, επίσης, ειδική διαδικασία ώστε τα σπίτια και τα λοιπά κτίρια από ωμοπλίνθους που κρίθηκαν προσωρινώς ακατάλληλα («κίτρινα»), να μπορούν να ανακατασκευαστούν (ως «κόκκινα»).

Δημιουργήθηκαν, επίσης, γραφεία ενημέρωσης της ΓΔΑΕΦΚ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που λειτουργούν ήδη.

Αποφασίστηκε η σύσταση Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συνεχίζεται το έργο των κλιμακίων στο πεδίο, σε όλη τη Θεσσαλία.