Skip to main content

Κακοκαιρία Daniel: Βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία – Νέο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής

Βόλος. Φωτ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ / EUROKINISSI

Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος, πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Έναν νεκρό, έναν αγνοούμενο και εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της κακοκαιρία Daniel, με τις έντονες βροχοπτώσεις να συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε η Θεσσαλία και κυρίως πολλές περιοχές της Μαγνησίας, όπου έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού. Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στη Σκιάθο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr ο μετεωρολογικός σταθμός της Ζαγοράς από την αρχή (00:00) έως το μεσημέρι (15:00) της Τρίτης 05/09, κατέγραψε 645 mm βροχής.

Όπως είχε κάνει γνωστό νωρίτερα το meteo.gr, όταν ακόμη το ύψος της βροχής ανερχόταν σε 528 mm, στον συγκεκριμένο μετεωρολογικό σταθμό κατεγράφη νέο ρεκόρ σε ό,τι αφορά το ημερήσιο ύψος βροχής.

«Τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Θεσσαλίας συνιστούν ένα ακραίο φαινόμενο», εκτίμησε εξάλλου ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, αναφορικά με τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας Daniel στη Μαγνησία.

Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος στη Μαγνησία

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο που υποχώρησε από την πίεση του νερού, στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Άνω Βόλου, με την περιοχή να πλήττεται από τη κακοκαιρία Daniel. Ο άνδρας φέρεται να προσπαθούσε να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ο άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στην ΕΡΤ, ένας κτηνοτρόφος αγνοείται στην περιοχή της Αγ. Αικατερίνης στον Βόλο. Ο άνδρας φέρεται να παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου και βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό του.

Μηνύματα 112

Μέσω μηνύματος του 112, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Βόλου ενημερώθηκαν ότι με εντολή της αστυνομίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ακολούθησε μήνυμα για απαγόρευση της κυκλοφορίας και στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας, αλλά και στη Σκιάθο.

Νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο εικοσιτετράωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ώρο σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Πολλά προβλήματα στη Μαγνησία

Στον Βόλο, το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε μία μεγάλη λίμνη και κυρίως οι παράλληλοι της παραλίας δρόμοι, Λεωφόρος Δημητριάδος και Ιάσονος, όπου το νερό ξεπέρασε το ύψος των πεζοδρομίων και μπαίνει μέσα σε ισόγεια καταστήματα και υπόγεια.

Πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν, επίσης, στη Νεάπολη του Βόλου, όπου για πολλοστή φορά πλημμύρισαν δρόμοι, εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, αλλά και επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που υπάρχουν στην περιοχή. Ανάλογη εικόνα και στη Λεωφόρο Λαρίσης από τον κόμβο με τη Λεωφόρο Αθηνών και ως την περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως των αρχών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ο χείμαρρος Κραυσίδωνας που συγκεντρώνει νερά από το Πήλιο, διασχίζει συνοικίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας και καταλήγει στα δυτικά του λιμανιού, αφού από τα ξημερώματα το ύψος του νερού βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 3 μέτρα και κινδυνεύουν πολλές συνοικίες που ήδη βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως γύρω από την Οινοπνευματική και τους Αγίους Αναργύρους.

Βόλος: Τα ορμητικά νερά του Κραυσίδωνα «κατάπιαν» λεωφορείο (βίντεο)

Δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον Περιφερειακό, στο ύψος του Πανθεσσαλικού σταδίου, αφού ο αυτοκινητόδρομος πλημμύρισε, ενώ σχεδόν αδιάβατη είναι και Λεωφόρος Λαμπράκη. Διακόπηκαν επίσης και τα δρομολόγια των λεωφορείων των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου λόγω της δύσκολης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή τόσο μέσα στον Βόλο, όσο και στα προάστιά του.

Πλημμύρισαν τα υπόγεια του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου

Πλημμυρισμένα από τα ξημερώματα είναι και τα υπόγεια του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση σε Αγριά, Πορταριά και Σταγιάτες, όπου παράλληλα με την καταρρακτώδη βροχή, διακόπτεται και η ηλεκτροδότηση κατά διαστήματα.

Μεγάλα προβλήματα έχουν καταγραφεί στον δρόμο Βόλου-Αγριάς όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος της Παιδόπολης αφού ο παρακείμενος χείμαρρος έχει πλημμυρίσει και έχουν μεταφερθεί τόνοι χωμάτων και φερτών υλών, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η επικοινωνία με το παραλιακό Πήλιο και τα χωριά του Νοτίου Πηλίου να είναι αποκλεισμένα.

Στη Μηλίνα, στο νότιο Πήλιο, έχει πλημμυρίσει το παραθαλάσσιο θέρετρο σε όλη την έκτασή του και παράλληλα σημειώνονται προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές εικόνες στον Αγ. Ιωάννη Πηλίου – Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα

Τόσο ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, όσο και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται μέχρι να ηρεμήσει το φαινόμενο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι οι κεραυνοί που έπεφταν ασταμάτητα από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και συνεχίζονταν ως τις 9 το πρωί χωρίς διακοπή.

Κλειστές είναι σήμερα οι δημόσιες και οι δημοτικές Υπηρεσίες στον Βόλο και τη Μαγνησία λόγω της κατάστασης που επικρατεί από την σφοδρή κακοκαιρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Διακοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων

Τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα -Βόλος -Λάρισα δεν πραγματοποιούνται, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Προβλήματα και στη Σκιάθο

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Σκιάθος όπου λόγω της καταιγίδας έχουν πλημμυρίσει περιοχές και έχει κλείσει ο δρόμος Σκιάθου – Κουκουναριών. Υπενθυμίζεται ότι στο νησί εστάλη μήνυμα από το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον τοπικό ιστότοπο skiathoslife.gr, τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε άντληση υδάτων στις Βίγλες και στις Κουκουναριές, όπου και απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες.

Ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρης Τζούμας, προειδοποίησε με ανάρτησή του για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από την Τζανεριά μέχρι τις Κουκουναριές, ζητώντας να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, ενώ ζήτησε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Προβλήματα στη Λάρισα

Σε αρκετές περιοχές περιφερειακά της Λάρισας υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως και σε αρκετά χωριά του νομού. Επίσης έχουν καταγραφεί και πτώσεις δέντρων, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Παράλληλα σήμερα υπήρξε και ακινητοποίηση αυτοκινήτων λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, στην οδό Καρδίτσης προς το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας με τα συνεργεία του δήμου να βρίσκονται καθ’ οδόν στα σημεία, όπως και η πυροσβεστική, όπου χρειάζεται η συμβολή της.

Κακοκαιρία Daniel: Αδιάκοπη βροχόπτωση και προβλήματα στη Λάρισα

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος σήμερα Τρίτη, 05-09-2023 από Ω/ 07:00 έως Ω/17:00 έλαβε 690 κλήσεις από διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 670 κλήσεις εκ των οποίων:
    • στη Μαγνησία, 500 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 80 αντλήσεις υδάτων, και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 100 άτομα.
    • Στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 70 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 12 αντλήσεις υδάτων και
    • Στη Σκιάθο 100 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 30 αντλήσεις υδάτων, και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις εκ των οποίων:
    • Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
    • Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων  και
    • Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Σύσκεψη για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια με τη συμμετοχή επιχειρησιακών και υπηρεσιακών φορέων.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, στο κόκκινο παραμένουν Θεσσαλία, Μαγνησία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα ενώ θα σταλούν κι άλλα προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη να τηρηθούν οι οδηγίες των μηνυμάτων του 112 όσο διαρκούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να ακολουθούνται πιστά οι υποδείξεις των αρχών.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται το βράδυ σε Μεσσηνία και Λακωνία, ενώ αύριο σε ανατολική Πελοπόννησο, Αργολίδα και Δυτική Κρήτη.

Αναφορικά με την περαιτέρω εξέλιξη της κακοκαιρίας, επισημάνθηκε ότι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Τέλος, η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει αύριο το πρωί την Αττική χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Σύμφωνα με τα έως τώρα μετεωρολογικά δεδομένα η κακοκαιρία αύριο θα επηρεάσει κυρίως τα νότια προάστια και πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα από Πειραιά έως Σούνιο, στη Σαλαμίνα και την Αίγινα.

Κακοκαιρία Daniel: Δραματικές εικόνες στον Αγ. Ιωάννη Πηλίου – Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR692) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι οποίες επλήγησαν από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν την Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου ΕΜΥ

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που είχε εκδοθεί για την κακοκαιρία Daniel προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), βάσει των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία που προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα προκαλέσει μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια) και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
  • κατά περιόδους στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Επιπλέον μέχρι το απόγευμα θα επηρεαστεί η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής.

Αύριο Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα στην Αττική θα επηρεαστούν κατά περιόδους τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματά της.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις βραδινές ώρες σήμερα Τρίτη 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Κακοκαιρία Daniel: 1 νεκρός, 1 αγνοούμενος και πολλά προβλήματα στη Μαγνησία – Μήνυμα 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας στον Βόλο