Skip to main content

Ιταλία: Ανακαίνιση για σούπερ γιοτ που έχει κατασχεθεί λόγω Πούτιν- Άγνωστο ποιος πληρώνει

Megayacht Scheherazade Lürssen

Το Scheherazade έχει κατασχεθεί καθώς φέρεται να συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το σούπερ γιοτ Scheherazade, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, κατασχέθηκε τον Μάιο του περασμένου έτους στην Ιταλία καθώς φέρεται να συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Scheherazade είναι ένα από τα πολλά πολυτελή περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί από τη Δύση μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ιταλία, που το κατέσχεσε, επέτρεψε στον ανώνυμο ιδιοκτήτη του να συνεχίσει να πληρώνει για το προσωπικό, τη συντήρηση και την επισκευή του σκάφους, ενώ βρίσκεται στο λιμάνι Marina di Carrara της Τοσκάνης, ανέφεραν οι Financial Times την Κυριακή.

Το σκάφος διαθέτει έξι ορόφους, δύο ελικοδρόμια, μια πισίνα, ένα σαλόνι ομορφιάς και επιχρυσωμένα μπάνια, σύμφωνα με FT και Insider. Πλέον ανακαινίζεται από τον εισηγμένο στο Μιλάνο Italian Sea Group, ο οποίος επιβεβαίωσε την ανακαίνιση στους FT. Η εταιρεία αρνήθηκε όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σκάφους.

Άτομα με γνώση του θέματος δήλωσαν στους FT ότι ο ιδιοκτήτης του γιοτ είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft, Έντουαρντ Χουνταϊνάτοφ, ο οποίος είναι σε καθεστώς κυρώσεων. Ωστόσο, θεωρείται πως λειτουργεί απλά σαν αχυράνθρωπος, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι το σούπερ γιοτ θα μπορούσε να ανήκει στον Πούτιν, ανέφεραν οι New York Times τον περασμένο Μάρτιο.

Δύο ακτιβιστές που συνεργάζονται με τον φυλακισμένο επικριτή του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι υποστήριξαν τον περασμένο Μάρτιο ότι ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος του πλοίου προέρχονται από μια ρωσική κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την προστασία του Πούτιν. Το Κρεμλίνο διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους FT.