Skip to main content

Κικίλιας: Λόγω αναζωπυρώσεων και πυροστρόβιλων μεγάλη σε διάρκεια η πυρκαγιά στη Ρόδο

«Με δεδομένη την κλιματική κρίση, θα έχουμε ξανά ακρότατες καιρικές συνθήκες που θα δοκιμάσουν ξανά τις δυνάμεις μας».

«Ζούμε τις πιο επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού, τόσο η Ελλάδα, όσο και άλλες 9 χώρες της Μεσογείου, που δοκιμάζονται εξίσου σκληρά από τις πυρκαγιές. Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση» είπε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως σημείωσε, το τελευταίο 10ήμερο στη χώρα μας έχουν σημειωθεί 594 πυρκαγιές, μόνο σήμερα 61, με τις πιο επικίνδυνες σε Βελεστίνο Μαγνησίας και Κάστρο Φθιώτιδας, όπου, όπως είπε, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών και οι σφοδροί άνεμοι στις περιοχές αυτές έχουν δημιουργήσει μέτωπα πολλών χιλιομέτρων.

Αναφερόμενος στη Ρόδο, που φλέγεται από τις 17 Ιουλίου με αφετηρία την ορεινή περιοχή του Έμπωνα στο κέντρο του νησιού, εξήγησε πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε πυκνό απάτητο πευκοδάσος με απότομες κλίσεις. «Άρα, οι επίγειες δυνάμεις που έσπευσαν δεν είχαν περιθώριο αποτελεσματικής παρέμβασης, ενώ τα εναέρια μέσα που επίσης σηκώθηκαν αμέσως (3 τράκτορες και ένα Μi8) δεν είχαν παρά ελάχιστο χρόνο για ρίψεις μέχρι να νυχτώσει.

Συνεπώς, τις πρώτες κρίσιμες ώρες για την οριοθέτηση και την κατάσβεση, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, καύσωνα και ισχυρών ανέμων, σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής δημιούργησαν ένα πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων».

Όπως επισήμανε, την ίδια στιγμή, παράλληλα ήταν σε εξέλιξη 4 mega πυρκαγιές σε Αττική και Βοιωτία. «Πυρκαγιές μεγάλης έντασης και επικινδυνότητας. Υποχρεωτικά δηλαδή έγινε μεγάλη διασπορά δυνάμεων σε διαφορετικά μέτωπα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μεγάλη χρονική διάρκεια της πυρκαγιάς στη Ρόδο «οφείλεται και στις συνεχείς αναζωπυρώσεις, οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι και τώρα, αλλά και στους πυροστρόβιλους. Ένα φαινόμενο που δημιουργείται από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους ταυτόχρονα και μεταφέρει τις φλόγες σε διαφορετικές κατευθύνσεις δημιουργώντας συνεχείς νέες εστίες σε απόσταση χιλιομέτρων η μια από την άλλη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χθες το μεσημέρι, και ενώ είχαμε δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη πλάτους 200 μέτρων σε κοίτη χειμάρρου, η φωτιά εκτινάχθηκε, περνώντας την αντιπυρική ζώνη και ξέσπασε νέα φωτιά πίσω από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως «με δεδομένη την κλιματική κρίση, θα έχουμε ξανά ακρότατες καιρικές συνθήκες που θα δοκιμάσουν ξανά τις δυνάμεις μας. Επομένως, τίποτε δεν έχει τελειώσει, η μάχη θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και για μια ακόμη φορά απευθύνω έκκληση σε όλους: Οι φωτιές που κατακαίνε κάθε χρόνο τα δάση και τα σπίτια, δεν ξεκινούν μόνες τους. Είναι το ανθρώπινο χέρι που είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση προκαλεί εμπρησμό. Χρειάζεται τεράστια προσοχή και μεγάλη εγρήγορση από όλους, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού  ή  επιπολαιότητας».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει πως «σήμερα είναι μια ημέρα πένθους», εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο ηρωικών πιλότων, του κυβερνήτη, σμηναγού Χρήστου Μουλά και του συγκυβερνήτη, ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, που έχασαν τη ζωή τους χθες την ώρα του καθήκοντος, σημειώνοντας πως «η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών τους».