Skip to main content

Spiegel: Καύσωνες και πυρκαγιές βλάπτουν τον τουρισμό

(ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / EUROKINISSI)

Σύμφωνα με τον ETC φέτος ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη νότια Ευρώπη από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με πέρσι

Tις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι καύσωνες και οι επιπτώσεις του για τον τουρισμό στη νότια Ευρώπη αναδεικνύει το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Ο καύσωνας θα μπορούσε να αλλάξει τον τουρισμό για πάντα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος, που υποστηρίζει ότι οι τουρίστες αρχίζουν να αποφεύγουν προορισμούς με υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ / INTIME NEWS

Συγκεκριμένα το Spiegel Online επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) που «δείχνουν ότι ήδη φέτος ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη νότια Ευρώπη από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με πέρσι, μία χρονιά στην οποία οι καύσωνες είχαν προκαλέσει ξηρασία και δασικές πυρκαγιές». Αντιθέτως, χώρες όπως η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία είναι στην ευχάριστη θέση να καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον. «Θεωρούμε ότι στο μέλλον οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τις αποφάσεις για επιλογή τουριστικού προορισμού στην Ευρώπη», λέει ο πρόεδρος της ETC Μιγκέλ Σανθ».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Ελλάδα στενάζει από το πρώτο κύμα καύσωνα της χρονιάς. (…) Στην περιοχή της Θήβας, στην κεντρική Ελλάδα, είχαν καταγραφεί 44,2 βαθμοί το Σαββατοκύριακο. Με τις θερμοκρασίες στην Αθήνα να φτάνουν τους 39 βαθμούς, η Ακρόπολη παρέμεινε κλειστή για τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Για τις επόμενες ημέρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει ελαφρά υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά δύο με τέσσερις βαθμούς, αλλά ήδη από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής προειδοποιεί ότι λόγω των θερμοκρασιών αυτών αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες κοντά στην Αθήνα».

Πηγή: Deutsche Welle