Skip to main content

Εγκαίνια του πρώτου Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη Β. Ελλάδα

Σε κλίμα χαράς και σε ένα χώρο πλημυρισμένο από παιδικές φωνές και χαμόγελα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη Βόρεια Ελλάδα που θα λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη στον Λαγκαδά.

Ο καινούργιος αυτός χώρος ο οποίος είναι ο πρώτος που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα και ο δεύτερος στην Ευρώπη, εκτείνεται σε ένα χώρο 32 στρεμμάτων, είναι αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στα παιδιά και σε όσους αγαπούν το περιβάλλον και έχει ως σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση μικρών και μεγάλων, καθώς επίσης και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία της ανακύκλωσης.

Το πάρκο δημιουργήθηκε απο το εθνικό συλλογικό σύστημα Ανταποδοτική Ανακύκλωση σε συνεργασία με την «Αποστολη» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Δημο Λαγκαδά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Λαγκαδά, Λητης και Ρεντίνης Ιωάννης μετέφερε τις ευχές και την ευλογία της Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι η ανακύκλωση συμβάλλει μέσα στο έργο της δημιουργίας του Θεού, ενώ παράλληλα συνεχάρη όλους τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής.

Ο πρόεδρος του Διοικητού Συμβουλίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης κ. Παύλος Ραβάνης, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του Πάρκου καθώς και τα οφέλη που παρέχει στο περιβάλλον, ενώ ο δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης σημείωσε ότι πρόκειται για περιβαλλοντικό πάρκο πλήρως εναρμονισμένο με την σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, το οποίο και θα συμβάλλει σε ένα καθαρότερο περιβάλλον και σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, ενώ παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες προς το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για την άψογη συνεργασία της οποίας τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και σήμερα αλλά και στο μέλλον, μέσα από την εξέλιξη του έργου.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, που υιοθέτησε την ιδέα και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του Πάρκου μίλησε για μια καινούρια σχέση, πρωτίστως των παιδιών αλλά και όλων των δημοτών της περιοχής, με την ανακύκλωση στην πράξη, με την ανταπόδοση του σεβασμού μας προς το περιβάλλον.

«Ο πρότυπος αυτός χώρος,επισήμανε, θα αποτελέσει ιδανικό προορισμό για εκπαιδευτικούς και μαθητές, για γονείς και παιδιά, με σκοπό την περιβαλλοντική τους εκπαίδευση και την ενίσχυση της οικολογικής τους συνείδησης. Παράλληλα, θα είναι ένας εναλλακτικός προορισμός ψυχαγωγίας, ανοιχτός σε όλους.

Είμαι περήφανος που ο Δήμος μας είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που αξιοποιεί ένα πρώην στρατόπεδο σε τόσο σύντομο χρόνο και το αποδίδει προς όφελος της τοπικής του κοινωνίας».

Σύντομη περιγραφή του Πάρκου:

 Το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», που είναι ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελεί έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, ο οποίος περιλαμβάνει:

 ✓ Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, με τη χρήση Εκπαιδευτικού Υλικού που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας.

✓ Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλωσίμων υλικών.

✓ Χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος.

✓ Πολυχώρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές.

Στον Πολυχώρο Ανακύκλωσης έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας «Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που λειτουργεί, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η Ελλάδα μπορεί να καινοτομεί και να πρωτοπορεί και στα θέματα της ανακύκλωσης. Με το νέο «Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», που αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών, η ανακύκλωση περνά στο νέο στάδιο εξέλιξής της και οι Έλληνες πολίτες πλέον θα ανακυκλώνουν με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο στον κόσμο, αδειάζοντας χύδην τις συσκευασίες.

✓ Οικολογικούς λαχανόκηπους, όπου οι μαθητές καλλιεργούν φυτά της ελληνικής φύσης, υπό την καθοδήγηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

✓ Food lab (εργαστήριο επεξεργασίας τροφών), ώστε οι μαθητές και οι νέοι άνθρωποι να βιώνουν την εμπειρία παραγωγής λαδιού από σπόρους ή παραγωγής αλευριού από σιτάρι και καλαμπόκι, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

✓ Σιντριβάνι που «παίζει» μουσική, ώστε οι μαθητές και οι συνοδοί τους να περνούν ευχάριστα καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής των μικρών ανακυκλωτών στο Πάρκο.