Skip to main content

Ναυάγιο στην Πύλο: «Ήθελαν να σωθούν – Όσα έζησε ακτιβίστρια, που επικοινώνησε πρώτη με τους μετανάστες»

«Οι μετανάστες ζητούσαν βοήθεια», υποστηρίζει η Ναουάλ Σούφι, κοινωνική λειτουργός και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Εξουσιοδοτώ τους δημοσιογράφους που επικοινωνούν μαζί μου αυτές τις ώρες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δήλωση για να καταγράψουν μέρος της δυναμικής των γεγονότων που έλαβαν χώρα χθες». Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο facebook, η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι, καταγράφει τις ώρες αγωνίας που έζησαν οι μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο-τάφο, ανοιχτά της Πύλου, μέχρι επέλθει η τραγική κατάληξη του ναυαγίου.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ν. Σούφι, η πρώτη που είχε επικοινωνία με τους απεγνωσμένους επιβαίνοντες, σύμφωνα με το Alarm Phone  όχι μόνο αυτοί δεν αρνήθηκαν βοήθεια, αλλά τη ζητούσαν πάση θυσία.

Η ίδια αναφέρει ότι το σκάφος είχε μείνει χωρίς οδηγό και οι επιβάτες του δεν μπορούσαν πλέον να κατευθυνθούν προς Ιταλία καθώς δεν γνώριζαν πώς να φτάσουν εκεί.

Αναλυτικά η ανάρτησή της:

Εξουσιοδοτώ τους δημοσιογράφους που επικοινωνούν μαζί μου αυτές τις ώρες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δήλωση για να καταγράψουν μέρος των γεγονότων που συνέβησαν χθες.

Στις 13 Ιουνίου 2023, τις πρώτες πρωινές ώρες, οι μετανάστες που επέβαιναν σε ένα σκάφος στο οποίο επέβαιναν 750 άτομα επικοινώνησαν μαζί μου ενημερώνοντάς με για τη δύσκολη κατάστασή τους.

Μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, το νερό είχε τελειώσει, ο κυβερνήτης του πλοίου τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν επίσης έξι πτώματα στο πλοίο. Οι μετανάστες δεν γνώριζαν ακριβώς πού βρίσκονταν, αλλά χάρη στον άμεσο εντοπισμό του τηλεφώνου της Turaya, μπόρεσα να μάθω την ακριβή τους θέση και να ειδοποιήσω τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέχθηκε όταν ένα πλοίο πλησίασε το σκάφος, το έδεσε με σχοινιά στις δύο άκρες του και άρχισε να πετάει μπουκάλια με νερό. Οι μετανάστες αισθάνθηκαν ακραίο κίνδυνο, καθώς φοβήθηκαν ότι τα σχοινιά θα μπορούσαν να το αναποδογυρίσουν και ότι οι αγώνας για νερό θα μπορούσε να προκαλέσει ναυάγιο. Για το λόγο αυτό, απομακρύνθηκαν λιγάκι για να αποφύγουν ένα σίγουρο ναυάγιο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση στο σκάφος έγινε ακόμη πιο δραματική: οι μετανάστες ήταν μπερδεμένοι και δεν καταλάβαιναν αν αυτό ήταν μια επιχείρηση διάσωσης ή ένας τρόπος να θέσουν τη ζωή τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Έμεινα σε επαφή μαζί τους μέχρι τις 23:00 ώρα Ελλάδας, προσπαθώντας να τους καθησυχάσω και να τους βοηθήσω να βρουν μια λύση.

Όλη την ώρα με ρωτούσαν τι έπρεπε να κάνουν και τους έλεγα συνέχεια ότι θα έρθουν οι Έλληνες διασώστες. Στην τελευταία κλήση, ο άνδρας με τον οποίο μιλούσα είπε ξεκάθαρα: “Αισθάνομαι ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα “.

Δεν υπήρχε πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία, γιατί δεν θα ήξεραν πώς να πλεύσουν για να φτάσουν στα ιταλικά ύδατα, καθώς ο οδηγός του σκάφους αγνοούνταν και ρωτούσαν συνεχώς τι να κάνουν.

Χρειάζονταν οπωσδήποτε βοήθεια και αν μου είχαν εκφράσει τη βούληση να θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία θα είχα φυσικά στείλει ενημέρωση στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά οι μετανάστες δεν είπαν ποτέ κάτι τέτοιο.

Είναι ποτέ δυνατόν η διαφυγή των μεταναστών από την κατάσταση κινδύνου στην οποία βρίσκονταν να ερμηνεύτηκε από τις ελληνικές αρχές ως διαφυγή από τη διάσωση; Αυτά είναι ερωτήματα που δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να καταθέσω ότι αυτοί οι άνθρωποι πάντα ζητούσαν να σωθούν από οποιαδήποτε Χώρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος και μέχρι τις 23:00 δεν έκανα τίποτα άλλο από το να καθησυχάζω τους ανθρώπους που τηλεφωνούσαν από το σκάφος, εξηγώντας τους ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν τη θέση του σκάφους εδώ και πολλές ώρες και ότι η διάσωση θα έφτανε σίγουρα. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να διαχειριστούν τον πανικό που επικρατούσε στο πλοίο.