Skip to main content

Κρεμλίνο: Απόπειρα περισπασμού από την ουκρανική αντεπίθεση που αποτυγχάνει η ανατίναξη του φράγματος

«Μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι μιλάμε για σκόπιμη δολιοφθορά από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την Ουκρανία «δείχνει» το Κρεμλίνο για την κατάρρευση του φράγματος του ποταμού Δνείπερου στην πόλη Νόβα Καχόβκα, που απειλεί με πλημμύρες κατοικημένες περιοχές που γειτνιάζουν με τον ποταμό.

«Μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι μιλάμε για σκόπιμη δολιοφθορά από την ουκρανική πλευρά», όπως το έθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η καταστροφή του φράγματος έχει διπλή σκοπιμότητα. Από τη μία, να διψάσει την Κριμαία, η υδροδότηση της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νερό του καναλιού. Και από την άλλη, για να αποσπαστεί η προσοχή από την ουκρανική αντεπίθεση, η οποία σύμφωνα με τη Μόσχα ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες με απογοητευτικά αποτελέσματα.

«Προφανώς, αυτή η δολιοφθορά συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι, έχοντας ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας επιθετικές ενέργειες πριν από δύο ημέρες, τώρα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους – αυτές οι επιθετικές ενέργειες παραπαίουν».

Ερωτηθείς για τους ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι η Ρωσία κατέστρεψε το φράγμα, ο Πεσκόφ είπε: «Μπορούμε να το απορρίψουμε σθεναρά. Δηλώνουμε επίσημα ότι εδώ σίγουρα μιλάμε για σκόπιμη δολιοφθορά από την ουκρανική πλευρά». Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η δολιοφθορά θα μπορούσε «δυνητικά να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για αρκετές δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής».