Skip to main content

Ουκρανία: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα

REUTERS

Στη Νόβα Καχόβκα έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπό τον φόβο καταστροφικών πλημμυρών

Αλληλοκατηγορίες εκτοξεύουν η ουκρανική και η ρωσική πλευρά, μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της νότιας Ουκρανίας, στην επαρχία της Χερσώνας.

Στη Νόβα Καχόβκα έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους πολίτες να απομακρύνονται από τις κοινότητες πλησίον του φράγματος, υπό τον φόβο καταστροφικών πλημμυρών.

Σύμφωνα με δήλωση στο TASS του διορισμένου από τη Ρωσία δημάρχου της πόλης, η Νόβα Καχόβκα έχει πλέον πλημμυρίσει.

Πού είναι το φράγμα;

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Καχόβκα βρίσκεται στην πόλη Νόβα Καχόβκα στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της νότιας Ουκρανίας, στην επαρχία της Χερσώνας.

Χτίστηκε τη σοβιετική εποχή και είναι ένα από τα έξι φράγματα που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

Πρόκειται για ένα τεράστιο φράγμα που διαθέτει ποσότητα νερού ίση με τη λίμνη Great Salt στην πολιτεία της Γιούτα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Το μήκος του φτάνει τα 3,2 χιλιόμετρα, ενώ έχει ύψος 30 μέτρων.

Τι ακριβώς συνέβη;

Εικόνες που δημοσιεύθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, Τρίτη, το πρωί δείχνουν ένα τεράστιο ρήγμα στο φράγμα, με το νερό να φεύγει με ορμή.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σοβαρές πλημμύρες θα προκληθούν. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το ρήγμα, οι πλημμύρες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.

Οι αρχές της Χερσώνας, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από το φράγμα, έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους σε σημεία της πόλης με χαμηλό υψόμετρο να εκκενώσουν το συντομότερο δυνατό τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε εδάφη με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας Χερσώνας, Ολεξάντρ Προκούντιν, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οκτώ χωριά έχουν ήδη πλημμυρίσει, ενώ αναμένεται να πλημμυρίσουν και άλλα.

Είπε ότι οι αρχές απομακρύνουν τους κατοίκους με λεωφορεία και τρένα και ότι 16.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε αυτό που αποκάλεσε «κρίσιμη ζώνη».

Γιατί δέχθηκε επίθεση το φράγμα;

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε το ρήγμα στο φράγμα, αλλά ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι το ανατίναξε σκόπιμα. Όπως σχολιάζει το BBC, αυτό φαίνεται εύλογο επιχείρημα, καθώς η Μόσχα μπορεί να φοβόταν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούσαν τον δρόμο πάνω από το φράγμα για να περάσουν τα στρατεύματα τους σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Στον αντίποδα, Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι μόνο το πάνω μέρος του υδροηλεκτρικού εργοστασίου καταστράφηκε από βομβαρδισμούς – όχι το ίδιο το φράγμα.

Ουκρανία: Τι σημαίνει η κατάρρευση του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα για τις συγκρούσεις

Η σημασία του φράγματος

Το φράγμα θεωρείται πολύ σημαντικό και εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς. Συγκρατεί μια τεράστια ποσότητα νερού που τροφοδοτεί πολλές κοινότητες, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις προμήθειες των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

Παρέχει επίσης νερό για την ψύξη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρηνικής ασφάλειας, αλλά παρακολουθεί την κατάσταση.

Πέρα από αυτό, το φράγμα είναι ένα ζωτικό κανάλι που μεταφέρει νερό από τον Δνείπερο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να επηρεαστούν και εκεί τα αποθέματα νερού. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Ουκρανία απέκλεισε ένα κανάλι που μεταφέρει νερό από τη Νόβα Καχόβκα, προκαλώντας κρίση νερού στη χερσόνησο.

Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν ξανά το κανάλι αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά χωρίς το φράγμα, η πτώση της στάθμης του νερού θα μπορούσε να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη ροή του νερού κατά μήκος του καναλιού.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν αρκετές επιθέσεις σε φράγματα σε ολόκληρη την Ουκρανία, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και διακοπή της παροχής ρεύματος.

Γιατί είναι σημαντικό το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα

Ε.Ε.: «Βάρβαρη» ρωσική επιθετικότητα

Η Ε.Ε. καταδίκασε την επίθεση στο φράγμα, κάνοντας λόγο για νέο παράδειγμα της «βάρβαρης επιθετικότητας» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο έκανε λόγο για νέο δείγμα κλιμάκωσης.

«Έγκλημα πολέμου»

Η επίθεση σε μη στρατιωτικές υποδομές συνιστούν «έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, κάνοντας λόγο για αποτρόπαια πράξη.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση στο φράγμα, ζητώντας τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters