Skip to main content

Τράπεζα θεμάτων: Νέες καθυστερήσεις στην πλατφόρμα-«Σήμερα είχαμε μεγαλύτερη επίθεση»

Menelaos Myrillas / SOOC

Επίθεση σε όλο το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας.

Με καθυστερήσεις ξεκίνησαν και σήμερα οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκε νέα επίθεση, όχι στην πλατφόρμα της Τράπεζας θεμάτων, αλλά σε όλο το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (υποδομές ΕΔΥΤΕ), δηλαδή αυτό που υποστηρίζει τεχνικά την Τράπεζα θεμάτων.

Η κακόβουλη επίθεση έχει απομονωθεί ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο η πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων γίνεται με αρκετές καθυστερήσεις σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Συγκεκριμένα, καθυστερήσεις καταγράφονται σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη, τη Θεσπρωτία, την Ηλεία, την Κέρκυρα και το Κερατσίνι. Όπως έχει γίνει γνωστό, από τα συνολικά 1.900 Λύκεια, τα 1.300 σχολεία έχουν καταφέρει να αντλήσουν θέματα, αν και με αργούς ρυθμούς.

Παράλληλα, οδηγία του υπουργείου Παιδείας είναι σε όσα σχολεία δεν έχουν καταφέρει να γίνει κλήρωση και άντηληση θεμάτων, να περιμένουν καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για τους μαθητές της τρίτης τάξης, λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων που έπονται.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γεγνικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης έκανε λόγο για «πολύπλευρη και πρωτόγνωρη» επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης. Χαρακτήρισε επίσης την χθεσινή επίθεση, «επίθεση μεγατόνων», ενώ αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα σημείωσε ότι ήταν μεγαλύτερη επίθεση που έπληξε όχι μόνο το σύστημα που επηρεάστηκε χθες αλλά και όλα τα παράπλευρα συστήματα, «ακόμα και το MySchool, με σκοπό να μην μπορούν να μπαίνουν οι καθηγητές».

«Δεν θα τους περάσει, το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές», είπε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί αλλά ενδέχεται κάποια σχολεία να έχουν καθυστερήσεις. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη ροή», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι χθες υπολειτουργούσε η Τράπεζα θεμάτων, με τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αποδίδουν τα προβλήματα σε κακόβουλη επίθεση στην πλατφόρμα. Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, χθες τελικά κατάφερε να μπει χθες το 90%.

Σημειώνεται, ότι σήμερα είναι προγραμματισμένο να δώσουν εξετάσεις οι μαθητές της Γ’ λυκείου των ΓΕΛ που δεν ολοκλήρωσαν χθες τις εξετάσεις τους, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που προκάλεσε η χθεσινή κυβερνοεπίθεση, με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων.

Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κόπτσης, θα εξεταστούν σήμερα όλοι οι μαθητές.