Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα συμμαζέματα από τα στοιχήματα για τις εκλογές σημερινός στόχος των συναλλαγών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με τους ρεπόρτερ να μετρούν τις ώρες που απαιτούνται μέχρι το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων δεν αποτελεί είδηση η συχνή αναφορά στα εμπόδια που υπάρχουν στις αποφάσεις κάθε επενδυτή επαγγελματία ή ιδιώτη αυτή την εποχή

Στα διεθνή

Ήταν ξεκάθαρα ανοδική ατμόσφαιρά που επικράτησε στις αγορές του ευρώ αλλά και στην μάλλον αβέβαιη και τελικά ανοδική κίνηση στις αγορές των ΗΠΑ. Οι μετοχές ανέβηκαν μετά από ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους και θα είναι σε θέση να αποτρέψουν μια χρεοκοπία.

Ο S&P 500 διέγραψε τις απώλειες του και ο Nasdaq 100 αυξήθηκε περισσότερο από 1% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, αφού ο Kevin McCarthy είπε ότι αναμένει ότι το Σώμα στο οποίο προεδρεύει θα εξετάσει μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα προσθέτοντας ότι οι διαπραγματευτές βρίσκονται σε «πολύ καλύτερη θέση».

Τα στοιχήματα στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης πριν από λίγες μέρες υπονοούσαν ότι η Fed θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τα επιτόκια κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα φέτος. Σίγουρα, πολλοί αναλυτές της Wall Street βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν υψηλά το τελευταίο εξάμηνο του έτους. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά χθες λόγω εικασιών ότι η Federal Reserve θα χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.

Οι traders αύξησαν τα στοιχήματα για μια άνοδο τον Ιούνιο σε περίπου 40% αφού Lorie Logan η πρόεδρος της Fed του Dallas είπε ότι δεν αναγνωρίζει κάποια ευκαιρία για παύση στη συνάντηση του Ιουνίου εν μέσω υψηλών τιμών ενώ παρακολουθείται ο καθυστερημένος αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων.

Στην Αθήνα

Τη δυναμική στο ΧΑ, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη εδώ και μήνες θέση μας, καθόρισαν τα κέρδη που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια που αναστέναζαν όταν άνθιζαν τα βλαστάρια της ανόδου στην Αθήνα. Ο DAX ήταν στο +1,5%, ο ιταλικός FTSE MIB στο 0,9% και ο CAC στο +0,8%, καθώς κυριάρχησε η ζήτηση μετοχικών αξιών, αφού εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ την Τετάρτη η ελπίδα, με δικαίωμα εξάπλωσης διαπλανητικά την Πέμπτη, πως θα αποφύγει την ύφεση και η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Νομίζουμε πως η ερμηνεία που έχουμε δώσει για την ανεξαρτησία της διάθεσης για ρίσκο στο δικό μας ταμπλό, με ένα τρόπο χθες επιβεβαιώθηκε.

Αλλά δεν φτάνει μια σύνοδος, για να την αποδεχθούμε ως πραγματικότητα πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί μια στρατηγική επενδύσεων. Θα χρειαστούν σειρά ανάλογης κατεύθυνσης και ισχύος γεγονότα. Χθες πάντως ίσχυε “των ξένων χρηματιστηρίων η χαρά ξεκάθαρη λύπη για την Αθηναϊκή αγορά”.

Σε στοιχήματα μικρής διάρκειας απέδωσαν τις κινήσεις στο ταμπλό χθες οι αναλυτές της Eurobank Equities ειδοποιώντας: “Οι επενδυτές αξιολογούν τις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές και θα αρχίσουν να τοποθετούνται ενόψει των επερχόμενων εκλογών της Κυριακής”. Σύμφωνα όμως με την Leon Depolas Sec. για τα ίδια αίτια η προσδοκίες έχουν αντίθετη κατεύθυνση: “Στο εσωτερικό, η Αγορά έχει αποβάλλει οποιαδήποτε ανησυχία για τις εκλογές και κινείται σταθερά στο άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών της περιόδου, ήτοι τις 1140 μονάδες. Θετική έκπληξη θα αποτελεί η συνέχιση της ανόδου και για τις επόμενες συνεδριάσεις”.

Η Allianz ειδοποίησε: “Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα την Κυριακή, θα είναι καθοριστικά για το αν η Χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους”.

Από το Bloomberg σημείωσαν: “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει σημειώσει μια από τις καλύτερες επιδόσεις τη φετινή χρονιά (έκτη καλύτερη επίδοση μεταξύ 92 δεικτών αναφοράς που παρακολουθεί το Bloomberg), καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα”.

Στις 15:47 οι άρρυθμοι ρυθμοί συναλλαγών, κατάφεραν να ανεβάσουν τον τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ και να κατεβάσουν τον ΓΔ 1,5 μονάδες από το κλείσιμο της Τετάρτης ή κατά -0,12% ως -0,14%. Το πλήθος των ανοδικών blue chip ήταν έξη, με τρία αμετάβλητα και 16 καθοδικά. Μόνο που οι απώλειές των πτωτικών ήταν από -0,07% ως -1,7%. Παρακολουθούσαμε μια συνεδρίαση με χαρακτηριστικά τα οποία είχαν εμφανιστεί ξανά την τρέχουσα εβδομάδα, της εκπνοής των σειρών Μαΐου και των συναλλαγών με άρωμα εκλογών.

ΟΙ ξένοι θεσμικοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν με επιχειρήματα τις προτιμήσεις τους. Η Citigroup αναθεώρησε τιμές στόχους και τις εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη και τα μερίσματα των Ελληνικών Τραπεζών, αλλάζοντας και τη σύσταση για ΕΤΕ σε “buy”, από “neutral” προγενέστερα. Ενώ διατηρεί την τιμή – στόχο στα 6 ευρώ, παρότι αναβαθμίζει τη σύσταση. Η τιμή – στόχος για την ΑΛΦΑ παραμένει στα 1,50 ευρώ και η σύσταση παραμένει στο “buy”. Η τιμή – στόχος για την ΠΕΙΡ διαμορφώνεται στα 2,9 ευρώ, με σύσταση “buy”.

Λίγο προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν λιγότερα από πέντε τα blue chip με θετική μεταβολή και μετά τις δημοπρασίες έγιναν οκτώ. Ανάμεσά τους ξεπήδησαν οι ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ και το στοιχείο που ίσως διέφυγε σε όσους δεν αναγκάζονται να παρακολουθούν στενά τις συνεδριάσεις ήταν η τοποθέτηση στα blue chip με τη μεγαλύτερη άνοδο την Πέμπτη εκείνων με την μεγαλύτερη πτώση την Τετάρτη. Γιατί επικρατεί αυτού του τύπου το rotation θα απαντηθεί τη Δευτέρα με το καλό, αν τελικά προκύψει από την καταμέτρηση η επιβεβαίωση των αισιόδοξων γιατί διαφορετικά… θα χαθούμε στη μετάφραση όλοι.