Skip to main content

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη πέντε Έλληνες

EPA/STRINGER

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν συνεχίζονται.

Στο Τζιμπουτί αφίχθησαν λίγο μετά το μεσημέρι επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους μας» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες με τη βοήθεια της Ιταλίας. Βρίσκονται στο Τζιμπουτί μαζί με την πρώτη ομάδα των οκτώ Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν χθες.

Το σχέδιο «Κόσμος» για την απομάκρυνση των Ελλήνων

Σημειώνεται ότι χθες ενεργοποιήθηκε το απόρρητο ελληνικό σχέδιο «Κόσμος» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όταν απογειώθηκαν από την Ελευσίνα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα C-27, τα οποία έφτασαν στη νότια Αίγυπτο με στόχο να προχωρήσει η προσπάθεια απεγκλωβισμού και των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Σουδάν.

Κολοσσιαία είναι η επιχείρηση πολλών χωρών για να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που εγκλωβίστηκαν στο σπαρασσόμενο Σουδάν, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Σκέρτσος για Σουδάν: Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση με ασφάλεια όλων των ομογενών από τη φλεγόμενη χώρα, ανέφερε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Σουδάν.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκέρτσος, κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη στιγμή που ανέλαβε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.