Skip to main content

Απεγκλωβίστηκαν άλλοι δέκα Έλληνες από το Σουδάν

REUTERS/Stringer

Χθες ενεργοποιήθηκε το απόρρητο ελληνικό σχέδιο «Κόσμος» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επιπλέον δέκα Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Ιταλίας, έκανε γνωστό το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Βρίσκονται στο Τζιμπουτί μαζί με την πρώτη ομάδα των οκτώ Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν χθες. Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την απομάκρυνση και των υπολοίπων.

«Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Δένδιας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επικοινωνιών και συντονισμού ενεργειών, του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με ομολόγους του, και των σχετικών οδηγιών του προς την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και λοιπών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας.

Οι εν λόγω, βρίσκονται ήδη  στο Τζιμπουτί. Η ομάδα των 10  αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνουμε, ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται  η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα εκφράσει  τις ευχαριστίες του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για την ουσιαστική βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».

Το σχέδιο «Κόσμος» για την απομάκρυνση των Ελλήνων

Η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών αποχώρησε χθες από το Σουδάν, με τη συνδρομή της Γαλλίας. Πρόκειται για οκτώ Έλληνες, μεταξύ των οποίων και οι δύο τραυματίες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν με γαλλικό μέσο και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, επίσης, στο Τζιμπουτί. Εκεί τους περίμεναν οι αρχές της Ελλάδας, η πρόξενος και ο πρέσβης της χώρας μας.

Το επόμενο βήμα είναι να μεταφερθούν στη νότια Αίγυπτο, όπου εκεί τους περιμένουν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι χθες ενεργοποιήθηκε το απόρρητο ελληνικό σχέδιο «Κόσμος» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όταν απογειώθηκαν από την Ελευσίνα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα C-27, τα οποία έφτασαν στη νότια Αίγυπτο με στόχο να προχωρήσει η προσπάθεια απεγκλωβισμού και των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Σουδάν.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, υπάρχει ένας σχεδιασμός για την απομάκρυνση των Ελλήνων, ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν θα τηρηθεί. Όπως σημειώνεται, υπάρχει και οδικό σχέδιο, δηλαδή ένα πολυεθνικό κομβόι που θα ξεκινήσει από το Σουδάν με προορισμό τα σύνορα με την Αίγυπτο, αλλά και το σχέδιο του λιμανιού, το οποίο εφάρμοσαν οι Αμερικανοί.

Από χθες είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις πολλών δυτικών χωρών για την απομάκρυνση των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι μάχες εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα τους βυθίζοντας στο χάος τη χώρα.

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιαπωνία και πολλές ακόμη χώρες από τη Μέση Ανατολή έχουν αναπτύξει αεροπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανακοινώσεις υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών διαφόρων χωρών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από αέρος. Κάποιες χώρες όμως προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους δια θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα λιμάνι που απέχει 800 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι προσγειώθηκε στο Βερολίνο το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος της Μπούντεσβερ με 101 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν. Το αεροσκάφος μετέφερε τους πρώτους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τη χώρα στη Γερμανία από την ιορδανική στρατιωτική βάση Αλ Αζράκ, που ο γερμανικός στρατός χρησιμοποιεί ως κέντρο για την επιχείρηση. Μέχρι στιγμής ο γερμανικός στρατός απομάκρυνε αεροπορικώς 313 ανθρώπους από Σουδάν, σύμφωνα με την πηγή του Reuters.

Χθες βράδυ η Μπούντεσβερ ανέφερε μέσω Twitter πως άλλα δύο αεροσκάφη επρόκειτο να συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών από το Σουδάν.

Στον κατάλογο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με τα πρόσωπα που θα πρέπει να απομακρυνθούν βρίσκονταν πάνω από 300 υπήκοοι Γερμανίας. Σκοπός ήταν να μεταφερθούν επίσης εκτός χώρας υπήκοοι κρατών-εταίρων της Γερμανίας, εάν είναι εφικτό.

Η αποστολή, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον μελών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, προετοιμαζόταν για μέρες. Η πρώτη πτήση θα εκτελείτο την Τετάρτη, αλλά ακυρώθηκε εξαιτίας των συνθηκών στο Σουδάν.