Skip to main content

Δίκη Μάτι: «Ο Ματθαιόπουλος δεν ήταν κομιστής εντολών αλλά εκ της θέσεως του έπρεπε να δίνει εντολές»

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Τι ανέφερε ο πραγματογνώμονας Γκουρμπάτσης

Απόλυτος ότι η εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων ήταν επιβεβλημένη, εμφανίστηκε ο δικαστικός πραγματογνώμονας Αδριανός Γκουρμπάτσης ο οποίος κατέθεσε για δεύτερη μέρα στη δίκη για την φονική τραγωδία στο Μάτι, τονίζοντας ότι η σχετική απόφαση έπρεπε να ληφθεί μέχρι τις 5:30 το απόγευμα.

«Ο τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος δεν ήταν κομιστής εντολών αλλά εκ της θέσεώς του έπρεπε να δίνει εντολές» είπε ο μάρτυρας προσθέτοντας ότι ο τότε διοικητής του ΕΣΚΕ Γιάννης Φωστιέρης έπρεπε να είχε κινητοποιήσει άμεσα το 199.

«Πρώτο μέλημα της πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά. Ή ταυτόχρονα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έπρεπε να αντιδράσουν άμεσα στο Νταού Πεντέλης.

Συν. Υποστ κατηγορίας: Ποια είναι η αιτία που επεκτάθηκε η πυρκαγιά;

Μάρτυρας : Πιστεύω ότι δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και υπήρξε ολιγωρία κινητοποίησης των εναέριων και επίγειων δυνάμεων.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι εκείνη την ημέρα δεν έκλεισε κανένα αεροδρόμιο λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα για να διατεθούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Ακουσα τον Δήμαρχο Ραφήνας- Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς στον ΣΚΑΙ που έδωσε συνέντευξη και είπε πως η φωτιά κατευθύνεται προς Διόνυσο, βόρεια και στο Μάτι δε θα πάει. Πώς να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για την  κατεύθυνση της πυρκαγιάς; Δεν ξέρω εάν ο δήμαρχος Ραφήνας είχε ενημερωθεί από τους εθελοντές του Δήμου για την κατεύθυνση της φωτιάς», κατέθεσε ο μάρτυρας, ενώ πρόσθεσε ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση στην πυροσβεστική για όσα συνέβησαν στο Μάτι.

Συνήγορος Υποστήριξης κατηγορίας : Με εντυπωσίασε αυτό που είπατε πως η πυροσβεστική δεν μπορεί να χειριστεί δύο παρόμοια συμβάντα ταυτόχρονα, ποια λάθη έγιναν;

Μάρτυρας : Επειδή στην προκειμένη περίπτωση εμπλεκόμενος ήταν ο αρχηγός, θα μπορούσαν να διατάξουν έρευνα ο κ. Τόσκας ή η κυρία Γεροβασίλη από τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης.  Εγώ έκανα μία αναφορά στην κυρία Γεροβασίλη πως θα έπρεπε να γίνει έρευνα. Δεν αέγινε.

Συν. Υποστ : Για προηγούμενες φωτιές έγινε κάτι;

Μάρτυρας : Όχι δεν  έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Συν. Υποστ : Είναι σε γνώση του κράτους ότι έχει αναπηρία αυτός ο μηχανισμός;

Μάρτυρας : Δυστυχώς  δεν έχει γίνει τίποτα. Τις στρεβλώσεις και τις παραλείψεις τις γνωρίζουμε όλοι αλλά δυστυχώς δε γίνεται κάτι.

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα θα συνεχιστεί στις 24 Απριλίου.