Skip to main content

Ηράκλειο: Συνελήφθη ο μεταφραστής στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας- Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

Αναζητούνται ακόμα δύο άτομα.

Στην σύλληψη ενός ακόμη εμπλεκόμενου στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης προχώρησαν χθες το βράδυ οι αστυνομικοί.

Πρόκειται για 57χρονο άνδρα, ο οποίος εμφανίστηκε χθες στην Αστυνομία. Στον 57χρονο αποδίδεται ο ρόλος του διερμηνέα στις συνεννοήσεις των μελών του κυκλώματος με τον Ιταλό που είχε ενδιαφερθεί να αγοράσει τις αρχαιότητες. Αποκαλείται ως «Τζιοβάνι» και είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Εκτός από τον σικελικής καταγωγής «Τζιοβάνι» και τον μεταφραστή, για την υπόθεση, με την αξία των αρχαιοτήτων να εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, έχουν συλληφθεί άλλα πέντε άτομα από δύο περιοχές του Ηρακλείου (ένας φούρναρης, ένας κτηνοτρόφος, ένας συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ένας ξυλουργός και ένας πρώην λιμενικός).

Ο 72χρονος συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο οποίος δεν ήταν αρχαιολόγος αλλά αρχαιοφύλακας, θεωρείται ότι είχε κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Υπηρετούσε σε αρχαιολογικό χώρο στη Μεσαρά αλλά έπειτα πήρε μετάθεση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ηρακλείου. Φέρεται να είχε ρόλο εκτιμητή λόγω των γνώσεών του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, που επικαλούνται την Αστυνομία, ο συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο συνταξιούχος λιμενικός και ο τεχνίτης ήταν τα πρόσωπα που ήδη από το 2020 είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και αναζητούσαν υποψήφιους πωλητές και αγοραστές αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Ηρακλείου το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να τους αποδοθούν κατηγορίες.  Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί, κατηγορούνται, κατά περίπτωση, και για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα (εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων).

Παράλληλα, αναζητούνται ακόμα δύο άτομα, ένα εκ των οποίων που φέρεται να μεσολάβησε για να έρθουν σε επαφή οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι με τον Ιταλό.

Το κύκλωμα βρισκόταν υπό πολύμηνη παρακολούθηση από τις αστυνομικές αρχές, ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση για την σύλληψη των μελών του κυκλώματος ξεκίνησε όταν ο Ιταλός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης τις βραδινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα. Έπειτα στήθηκε οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ σε αγροτική τοποθεσία του Ηρακλείου, όπου μετέβησαν μέλη του κυκλώματος με τον Ιταλό ενδιαφερόμενο προκειμένου να οργανωθεί η αγοραπωλησία.