Skip to main content

Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου: Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Φωτ. αρχείου (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Πώς πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση στη Ζάκυνθο.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και Αστυνομίας για το τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας, πιθανόν κατά την περίοδο του εβραϊκού Πάσχα (5-13 Απριλίου).

Το σχέδιο φέρεται να είχε καταστρώσει ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης που ζει στο Ιράν και θα το εκτελούσαν οι δύο συλληφθέντες πακιστανικής καταγωγής έναντι αμοιβής 16.000 για κάθε νεκρό.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που επικαλείται η ΕΡΤ, ο 30χρονος συντονιστής, που ζει στην Τεχεράνη, είχε στείλει φωτογραφία με το στίγμα του εστιατορίου στους συνεργάτες του που θα έκαναν την επίθεση. Εκείνοι το εντόπισαν και του έστειλαν φωτογραφία.

Πώς μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρχών οι συλληφθέντες

Η ΕΥΠ με πληροφορίες από την μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, Μοσάντ, σκιαγράφησε τον περασμένο Αύγουστο το προφίλ των υπόπτων και ταυτοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο τους δύο συλληφθέντες ηλικίας 27 και 29 ετών. Όλο αυτό το διάστημα, οι κινήσεις των υπόπτων παρακολουθούνταν από την υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, κατά την παρακολούθηση διαπιστώθηκε πως υπήρχε αναλυτικός σχεδιασμός, κατόπτευση στόχου καθώς και εμπεριστατωμένη ανάλυση της επιχείρησης που θα εκτελούσαν. Το επίπεδο επικινδυνότητας είχε ανέβει και κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν στη διακοπή κάθε πιθανού σχεδίου ολοκλήρωσης της τρομοκρατικής επίθεσης.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες τους βρέθηκαν περισσότερα από δέκα κινητά τηλέφωνα, κάρτες μνήμης, στικάκια και δύο υπολογιστές. Αναλύοντας τα πειστήρια στα εγκληματολογικά εργαστήρια, οι ερευνητές εντόπισαν βίντεο και φωτογραφίες αλλά και μηνύματα μεταξύ των μελών της οργάνωσης.

Πού εστιάζουν οι έρευνες

Οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται στο διαμέρισμα στο οποίο διέμεναν οι δύο συλληφθέντες (οι δύο άνδρες ζούσαν και εργάζονταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, ενώ το τελευταίο διάστημα είχαν νοικιάσει ένα διαμέρισμα στην περιοχή της Ομόνοιας), στις πιθανές επαφές που μπορεί να είχαν με λαθρέμπορους όπλων και σε τυχόν συνεργούς που είχαν στρατολογηθεί για την επίθεση.

Έτσι στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι επικοινωνίες των συλληφθέντων στα κινητά τους τηλέφωνα. Αυτό που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι ότι συζητούσαν για ανθρωποκτονίες Ισραηλινών πολιτών.

Παράλληλα, ερευνάται κάθε σημείο της χώρας όπου βρέθηκαν ή μπορεί να πέρασαν έστω και για λίγο οι συλληφθέντες, και έχουν γίνει έφοδοι σε οικήματα, μεταξύ των οποίων και σε ένα στο Ίλιον. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, προσήχθησαν άτομα πακιστανικής καταγωγής, χωρίς όμως να προκύψουν στοιχεία εμπλοκής τους.

Ταυτόχρονα, από τις έρευνες που έγιναν, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί ούτε εκρηκτικά ούτε όπλα.

Πριν από ένα μήνα είχε γίνει έρευνα στο σπίτι στην Ζάκυνθο

Πριν από ένα περίπου μήνα είχε πραγματοποιηθεί έρευνα στο σπίτι όπου διέμενε στη Ζάκυνθο ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων για το τρομοκρατικό δίκτυο στην Αθήνα.

Η επιχείρηση για την σύλληψη του αλλοδαπού πακιστανικής υπηκοότητας είχε γίνει υπό άκρα μυστικότητα από κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα, στις 5:30 το πρωί, με τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής να εισέρχονται στο εσωτερικό της οικίας (που είχε έξι δωμάτια) και να συλλαμβάνουν τον άνδρα που κατηγορείται για τρομοκρατία.

Στην επιχείρηση είχαν συμμετάσχει πολλά αστυνομικά οχήματα, γεγονός που έγινε αντιληπτό τότε από τους περίοικους, οι οποίοι ωστόσο απέδωσαν την αστυνομική παρουσία σε επιχείρηση για τον εντοπισμό ναρκωτικών.